PASIENTPERSPEKTIV: – Hver dag ekstra er en pine for pasientene, og det perspektivet skal vi ikke glemme, sier avdelingsleder Andreas Stensvold ved Kreftavdelingen på Sykehuset Østfold. Arkivfoto Foto:

Én av to venter lengre på stråling enn anbefalt

– Det handler ikke alltid om ressurser, men om hvordan vi stokker bena, sier avdelingsleder Andreas Stensvold ved Sykehuset Østfold.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette handler mindre om kapasitet, men mer om logistikk – og mye om vilje. Andreas Stensvold, avdelingsleder ved Kreftavdelingen på Sykehuset Østfold

Tall for alle pakkeforløpene for kreft fra januar til og med september i år viser at bare 51 prosent av i alt 845 kreftpasienter fikk strålebehandling innen det som er anbefalt tid, såkalt standardisert forløpstid.

For samme periode i fjor var landsgjennomsnittet 58 prosent.

Det viser Helsedirektoratets tall. Statistikken er basert på sykehusenes innrapportering til NPR, og tall for siste måned er ikke kvalitetssikret. Ifølge direktoratet må tallene tolkes med forsiktighet siden indikatorene fortsatt er under utvikling.

«Ikke lystig lesning»
Målet er at minst 70 prosent av pasientene skal være behandlet innen standardisert forløpstid. Men bare to av 22 helseforetak når dette målet: Helse Møre og Romsdal og Universitetssykehuset Nord-Norge.

I Helse Sør-Øst ligger Sykehuset-Innlandet og Sørlandet sykehus på cirka 65 prosent andel og Oslo universitetssykehus (OUS) på under 50 prosent.

Sykehuset Østfold har lavest andel, med 32 prosent. Tall for sykehuset for hele fjoråret, viser at andelen var under 40 prosent også da, med 13 av 35 pasienter som ble behandlet innen standard forløpstid.

– Dette er ikke lystig lesning, sier avdelingsleder for Kreftavdelingen ved Sykehuset Østfold, Andreas Stensvold, til Dagens Medisin.

– Hva er forklaringen?

– Dette handler mindre om kapasitet, men mer om logistikk – og mye om vilje. Fortsatt sender vi per post. Fortsatt er det litt manglende forståelse for at noen avdelinger nekter å motta faks. Det handler ikke alltid om ressurser, men om hvordan vi stokker bena, sier Stensvold.

Mye lindrende behandling
Han legger til at pasienter ved Sykehuset Østfold, som henvises til strålebehandling ved OUS, taper 4-5 dager.

– Det kan være nok til at vi ikke når andelen på 70 prosent. Derfor hadde det vært interessant å se hvor mange pasienter som bare mangler 2-3 dager på å få strålebehandling innen den angitte forløpstiden.

– Kunne dere for eksempel ha henvist pasientene til Sykehuset-Innlandet?

– Ja, men mange skal ha langvarig behandling, og for en del er vanskelig nok å reise til Oslo.

– Får forsinkelser medisinske konsekvenser?

– Det er vanskelig å si. Lungekreftpasienter bør ikke vente lenge på strålebehandling. Mange kreftpasienter får strålebehandling kun som lindrende behandling. Hver dag ekstra er en pine for pasientene, og det perspektivet skal vi ikke glemme. Den psykologiske biten er kjempeviktig og har stor betydning for hvordan pasientene og de pårørende har det, understreker Stensvold.

Les også: Flere lungekreftsyke venter lengre på operasjon

Pakkeforløp for lungekreft, brystkreft, prostatakreft og tarmkreft ble innført fra 1. januar 2015. I mai samme år ble ni nye pakkeforløp innført og ytterligere 15 pakkeforløp 1. september i fjor.

Powered by Labrador CMS