– Slik dette står nå, vil de få avslag

– Dette er virkelig sløsing med ressurser. Dette er ille for et likeverdig tilbud til pasientene, sier Marianne Weltzien, seksjonsleder ved BUP i Molde.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FORELØPIG NEI: – Slik dette står nå, vil de få avslag på en autorisasjonssøknad når den veiledete praksisen er fullført, sier Anne Farseth i Helsedirektoratet. Foto: Privat

Nylig ble det kjent at psykologer med utdanning fra Eötvös Loránd University (ELTE) i Budapest ikke får innvilget midlertidig lisens. En lisens som er nødvendig for at de skal få praksisen de trenger for å få autorisasjon som psykolog i Norge.

Deretter ble det kjent at også de som har utdanning fra samme universitet og allerede har fått innvilget midlertidig lisens, ikke ville få autorisasjon. Artikkelforfatterne av et debattinnlegg fortalte at de nå har «fått beskjed om at de ikke får autorisasjon etter endt lisensperiode.» 

Uavklart for dem som er i praksis
Helsedirektoratet bekrefter til Dagens Medisin at sitasjonen foreløpig er uavklart for psykologene som har fått lisens – men venter på autorisasjon.

– Det er om lag 20-25 personer med utdanning fra ELTE-universitetet, som nå har lisens for å gjennomføre veiledet praksis som psykolog i Norge. Vi vil ikke trekke tilbake noen av lisensene som er gitt, og vi vil oppfordre disse til å fullføre den veiledete praksisen i lisensperioden. Vi jobber med å finne løsninger for de som søker autorisasjon med utdanning fra ELTE-universitetet i Ungarn, men slik dette står nå, vil de få avslag på en autorisasjonssøknad når den veiledete praksisen er fullført, sier avdelingsdirektør Anne Farseth i Helsedirektoratet.


– Sløsing med ressurser
– Dette er virkelig sløsing med ressurser, sier Marianne Weltzien,  psykologspesialist og seksjonsleder for psykisk helsevern for barn og unge (BUP) i Molde.

Ved poliklinikken i Molde har Weltzien en fra ELTE som er underveis i praksisåret sitt, og en annen som nettopp er ferdig med veiledning. Hun vurderer dem som har studert ved ELTE som «faglig, svært godt kvalifisert».

SLØS: – Dette er virkelig sløsing med ressurser, sier Marianne Weltzien, psykologspesialist og seksjonsleder for psykisk helsevern for barn og unge i Molde. Foto: Privat


– Dette er ille for oss i distriktene. Vi har hatt store rekrutteringsvansker. Og vi er  godt fornøyd med disse to vi har hatt fra Ungarn. De får sin praksis i lisensperioden. Tilstrekkelig opplæring i norsk helselovgivning får alle nyansatte, påpeker hun.

– Dette er ille for et likeverdig tilbud til pasientene. Dersom vi ikke har nok personell blir det fristbrudd og ventetider.


– Feil
Førøvrig synes hun at saken fremstilt feil:
– Det er så mange kontrollrutiner og prosedyrer som sikrer pasientsikkerheten , som vi spesialister sjekker for å ettergå psykologer med lisens. Å tenke at en nyutdannet, fra Norge eller Ungarn, får ansvar alene gir et feil bilde. Vi har en veileder om poliklinikkdrift fra Helsedirektoratet som sikrer driften.

Oppgitte interessekonflikter: Marianne Weltzien opplyser at datteren hennes har studert ett år psykologi ved ELTE-universitetet. 

Powered by Labrador CMS