Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

TOK TID: – Vi ble overrasket over at de nye legemidlene ikke ble tatt opp i klinikernes praksis raskt nok i Sverige og Norge, sier overlege Lars Wallentin om da de presenterte flere studier på NOAC-legemidler i 2009-2011. Nå er imidlertid situasjonen annerledes, ifølge overlegen.

TOK TID: – Vi ble overrasket over at de nye legemidlene ikke ble tatt opp i klinikernes praksis raskt nok i Sverige og Norge, sier overlege Lars Wallentin om da de presenterte flere studier på NOAC-legemidler i 2009-2011. Nå er imidlertid situasjonen annerledes, ifølge overlegen.

– Først tok ikke alle klinikere i bruk de nye antikoagullerende behandlingene

Overlege Lars Wallentin ved Uppsala Akademiska sjukhuset holdt foredrag om nye antitrombosebehandlinger, som tar over etter warfarin – og at fremtiden blir å finne biomarkører og pasientprofiler.  

Annons:

OSLO/INGENIØRENES HUS (OSLO): – Da vi fikk data på disse nye legemidlene for å forebygge blodpropp i perioden 2009 – 2011, så vi at de var mer effektive og sikrere. Vi ble derfor overrasket over at de ikke ble tatt opp i klinikernes praksis raskt nok i Sverige og Norge, sier overlege Lars Wallentin ved Uppsala Akademiske sjukhuset.

Onsdag holdt han et innlegg om nye anti-trombosebehandlinger på den nasjonale kongressen for antitrombotisk behandling.

Wallentin viste til flere studier på at blodfortynnende medisiner (NOAC-legemidler) som dabigatran (Pradaxa) og apixaban (Eliquis) effektivt forbedret anti-trombotisk behandling, sammenlignet med warfarin (Marevan).

Imidlertid fortalte han om en skepsis hos klinikerne, mot å ta i bruk disse nye legemidlene da de kom på markedet. Wallentin tror dette kom av at legene var så vant til å medisinere med warfarin.

 

 

– Usikkerhet rundt nye medikament
– Dette var en kombinasjon av at klinikerne var usikre på hvordan de virket, og at legemidlene var dyrere, sier Wallentin til Dagens Medisin.

Slag-spesialisten mener nå at leger tar de de nye blodfortynnende legemidlene i bruk, etter at de har sett at dette er testet på over sytti tusen pasienter og publisert flere studier om hvordan man skal løse problemer som oppstår under behandling av pasientene. – Nå har dette endret seg betydelig. I Sverige settes pasienter nå vanligvis over på disse nye legemidlene, sier han.  

 

– Fremtidens behandling
– Legemidlene minsker risikoen for slag, og kraftig risikoen for hjerneblødning, som warfarin gir. De minsker dødelighet, blødningsrisikoen blir mindre. Og det er mer bekvemt å bruke disse medisinene fordi en ikke trenger kontroller.

– De blir mer effektive og enklere å bruke for pasientene. Derfor tror vi at dette er fremtidens behandling.

 

Jobber med biomarkører
Wallentin fortalte også under sin presentasjon at arbeidet med å finne biomarkører for ulike pasientprofiler er underveis, i antitrombotisk behandling.

– Fra vår gruppe i Uppsala i de siste fire-fem årene, har vi sett hvordan vi kan bruke biomarkører for å måle risiko for slag og blødning. Pasientene har ulik profil. Vi tror at disse nye legemidlenes profiler kan anvendes for å skreddersy dose og behandling for ulike pasienter. Dette er et utviklingsområde vi tror at vi kan gjøre enda mer nytte, sier han.

 

Interessekonflikter: Lars Wallentin har samarbeidet med flere nye legemiddelselskap som utvikler NOAC-legemidler. Han har gjennomført studier med BMS og Bøhringer Ingelheim. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

KVINNER FIKK FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

FIKK FEILAKTIG FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

Dansk ekspert gransker de 21 feilaktige OUS-operasjonene1

PÅSTANDER OM HEMMELIGHOLD OG FRYKTKULTUR

Helsepartiet ekskluderte 13 medlemmer17

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!