TYDELIG NEI: Helseminister Bent Høie (H) var usedvanlig hardslående da han tok Legemiddelindustriens forslag av dage torsdag formiddag, ved åpningen av prioriteringskonferansen Helse i Utvikling 2016. Foto: Anne Grete Storvik

Slakter forslag om legemiddelfinansiering

Helseminister Bent Høie (H) vender tommelen ned for Legemiddelindustriens forslag om midlertidig finansiering av legemidler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/Radisson Plaza (Dagens Medisin):  Legemiddelindustrien (LMI) har tatt til orde for systematisk bruk av midlertidig finansiering av legemidler og metoder som ligger i vurderingsløypa før de blir, eller ikke blir, besluttet tatt i bruk ved norske sykehus.

– Vil gi ulikhet
Det er Beslutningsforum som avgjør om en ny medisin kan tas i bruk i Norge, og før forumet har tatt sin beslutning, kan medisinen ikke brukes.

Derfor har LMI foreslått at det enkelte helseforetaket betaler prisen som legemiddelfirmaet setter, i denne fasen frem til avgjørelse, en såkalt "avtalebasert løsning" mellom myndighetene og leverandørene 

– Dette kan umiddelbart høres ut som en tilforlatelig ide, sa helseminister Bent Høie (H) da han innledet under prioriteringskonferansen Helse i utvikling 2016 torsdag.

– Men - dagens måte gir trygghet for at når en ny medisin eller metode får ja, så tas den i bruk over alt. Det er ingen risiko for at det blir ulikt tilbud i landet, sa Høie, som også tidligere har avvist LMIs forslag om et medisinfond.

– Forslaget fra industrien innebærer at et legemiddel blir tatt i bruk for en stor andel av aktuelle pasienter, og man kan tenke seg hvor vanskelig det blir for Beslutningsforum å si nei da.
– Svekker forhandlingsmuligheten
Modellen svekker dessuten statens mulighet til å forhandle med industrien om urimelige priser, mener Høie:
– Da er konsekvensen at pengene brukes unødvendig på et område der man kunne brukt penger på annen behandling.

– Og pasienter som starter behandlingen før medisinen får nei i Beslutningsforum, får fortsette med den, mens de som kommer i behandling etter et nei, ikke vil få den.

– Forslaget bidrar ikke til rask tilgang til legemidler. Det bidrar ikke til pasientens helsetjeneste, fastslo Høie.

Rabatter med tilbakevirkende kraft

  • Leverandøren forplikte seg til å tilbakebetale de rabattene som man etter hvert forhandler seg fram til, heter det i forslaget.
  • Dermed kan helseforetakene ta legemidlene i bruk tidligere med visshet om at de vil få tilbakebetalt differansen mellom maksimalpris og avtalepris. Sier Beslutningsforum nei, vil leverandørene ha forpliktet seg til å betale en forhåndsdefinert rabattsats for de legemidlene som har blitt brukt mens Beslutningsforum behandlet saken, heter det i forslaget.
Powered by Labrador CMS