Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

ALVORLIG: – Leger og offentligheten må være observante på blodpropper som en sykdom og en dødsårsak, sier venespesialist Ander Cohen på verdens trombosedag.

ALVORLIG: – Leger og offentligheten må være observante på blodpropper som en sykdom og en dødsårsak, sier venespesialist Ander Cohen på verdens trombosedag. Foto: Lasse Moe

– 60 prosent av pasientene feildiagnostiseres

– Det er om lag 500.000 dødsfall i Europa årlig som følge av venetrombose, sa epidemiolog Ander Cohen under trombosemøte i Oslo.

Annons:

OSLO/INGENIØRENES HUS (Dagens Medisin): På den nasjonale konferansen for antitrombotisk behandling holdt doktor Ander Cohen fra sykehuset Guy´s and St. Thomas NHS Thrust i London en presentasjon om sykdomsbyrden skapt av venetromboser (blodpropp).

– Dette fører til om lag 500.000 sykehusdødsfall i Europa årlig. Og tre millioner på verdensbasis, pekte Cohen på i sin presentasjon, på ingeniørenes hus.

Ifølge professoren er venetromboser (VTE) dødsårsak ved 10 prosent av alle sykehusdødsfall i Europa.


– Feil perspektiv
Han peker på at samfunnet ikke har dette i rett perspektiv: – Dersom du spør folk hva de er redde for å dø av, da svarer de kanskje prostatakreft eller brystkreft. Alle ber barn se opp for trafikken og holde seg unna biler. Men ingen sier «tenk hva en blodpropp kan gjøre», påpekte han under presentasjonen.

– Risikoen for å dø av en sykehusinfeksjon er en tiendedel av risikoen for å dø av en venetrombose. Folk assosierer blodpropper med å fly, eller sitte for lenge. Blodpropper er relatert til sykdommer, medisinske tilstander, traumer, brudd og bløtvevsskader. Leger og offentligheten må være observante på blodpropper som en sykdom og en dødsårsak, sier Cohen til Dagens Medisin.


– Må forebygge mer
I presentasjonen pekte Cohen på flere risikofaktorer for sykdommen: Overvekt, fattigdom, røyking, høyt alkoholforbruk og kreft.

Han mener at en må forebygge bedre, for å sikre pasientene. I tillegg må en stille riktig diagnose.

– Seksti prosent av dødsfallene er assosiert med at pasientene har feil diagnose før de dør. Så de behandles for hjertefeil, eller infeksjonssykdommer, når de faktisk har blodpropp skulle hatt blodfortynnende for blodproppen.

– Dersom vi ikke kan diagnostisere sykdommen eller forhindre tidlige dødsfall, så må vi handle preventivt.

Interessekonflikter: Ander Cohen har vært involvert i utvikling av flere av de nye medikamentene som brukes for å behandle blodpropp.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • dag coucheron 22.10.2016 13.42.05

  Jeg ser gjerne en undersøkelse om feildiagnoser i psykiatrien ettersom det hos samme pasient finnes opptil 6-8 ulike diagnoser på samme pasient uten at grunnene for diagnoserndringene redegjøres for.

 • rolf-inge 16.10.2016 21.41.16

  Jadda .La oss bare få noe mere å bekymre oss over ,for det er så lite av fra før av,ifølge medsa(ha,ha)slik at de som blir ekstra bekymrede kan få noennye piller(eller psykiatrihjelp ;-)) for sin nye bekymring.Interessekonflikter er alltids interessante å vite om.

 • Feil (fokus) 14.10.2016 12.47.26

  Til Bekymret psykiater; Takk igjen, enda en gang, for gode, rett i, "fletta" råd.... http://www.dagsavisen.no/enslask/18-rad-til-konfirmanten-pa-den-store-dagen-1.356287 .... Ja det er jo slik at alle, Uautoriserte Rocke Troll, de som stiller, noen spørsmålstegn, ved den kostbare men sikkert faglig, riktige, Autoriserte behandlingen, skal ta to av de, små, blå, indikatorene og krype, rett i, korset.... http://www.dagensmedisin.no/artikler/2016/10/11/-en-uhyrlig-pastand/ .... For da slipper jo bekymrede "psykiatere", å få den riktige ubehagelige pasient MÅL -STYRINGEN, tredd ned over seg, rett i, fanget.... http://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/Kronikk-av-anonym-far-Min-datter-ble-et-offer-for-pillepsykiatrien-29516b.html ... Da de skal, uten innblanding, fra blå kors skrivebords indikatorer, selv bestemme, det ventende turnuspillemisbruket, slik at heller styres, rett i, halsen.... http://www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2014/05/22/Arbeidstid/hard-maktkamp-om-arbeidstid....

 • Bekymret Psykiater 14.10.2016 11.16.07

  Har du slurvet med medisinene dine nå igjen Feil? Ta 2 av de små blå og gå til sengs er du snill.......

 • Feil (fokus) 13.10.2016 23.30.59

  Dette er ett typisk eksempel på hva manglende fokus har å si - for dødeligheten… https://www.stoptheclot.org/index/blood-clots-in-the-united-states.htm . Fra 1990 til 2014 har det lykkes å redusere antall trafikkdrepte i EU fra over 75 000 til noe over 25 000 – selv i dårlige år… https://samferdsel.toi.no/nr-6/et-darlig-ar-for-trafikksikkerhet-i-europa-article33129-2181.html . Og ÅRSAKEN er FOKUS - på forebygging… https://www.youtube.com/watch?v=_NMK0vWB4oI . Når tilsvarende fokus mangler innenfor en av de mest alminnelige dødsårsaker så sier den mye om allmenntilstanden og fokuset - til helsevesenet… http://fortune.com/2016/10/10/donald-trump-obamacare-debate/ . For ut i fra antall kommentarer kan vakt fokuset ikke være mye - god… http://www.dagensmedisin.no/artikler/2016/10/11/-en-uhyrlig-pastand/ . Og da er det ikke rart at turnuspersonell alltid setter pasientene først - i styrings fokus…. http://www.dagensmedisin.no/artikler/2016/10/09/arbeidskonflikt-og-dodelighet/.

Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp6

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: