LEGER I STREIK: Fra streikemarkeringen ved Akershus universitetssykehus forrige uke. Foto: Målfrid Bordvik

– Tvungen lønnsnemd vil ikke kunne løse noe

I dag trappes streiken opp ved 12 sykehus. Nå er 498 akademikere i streik. Forhandlingsleder ser et sinne spre seg ved norske sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

URO? – Det er en betydelig uro i sykehusene. Denne vil ikke avta. Tvungen lønnsnemd vil ikke kunne løse noe som helst. Da går vi inn i en situasjon med lang uro i sykehusene, slik jeg ser sinnet rundt om ved norske sykehus, sier forhandlingsleder i Akademikerne Rune Frøyland.

Ytterligere 185 leger og psykologer går ut i streik fredag morgen. Da ble streiken trappet opp, og Akademikerne har nå tilsammen 498 medlemmer i streik ved 12 sykehus, melder Legeforeningen.
– Det er ikke fare for liv eller helse understreker forhandlingsleder i Akademikerne helse, Rune Frøyland til Dagens Medisin.
Streikens kjerne
I dagens avtale mellom Spekter og Den norske legeforening er ikke en «rullerende arbeidsplan» nevnt med et ord.

Dette ønsker Legeforeningen å endre, mens Spekter ikke vil gå med på legenes krav. De har avvist legenes krav og vil videreføre avtalen slik den er i dag.  
– Arbeidsplanen for leger vil være oppsatt etter de samme bestemmelsene for det kollektive vernet som de alltid har vært gjort. Uansett om man velger den ene eller andre planleggeingsmetodikken, har direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, uttalt tidligere til Dagens Medisin.
– Et sinne
– Har dere forventning om at Spekter nå snart ønsker å gå tilbake til forhandlingsbordet?

– Vi håper det. Spekter vet hva vi trenger for å løse dette. Vi håper at alvoret i situasjonen går opp for sykehusdirektørene og Spekter. Det er en betydelig uro i sykehusene. Denne vil ikke avta. Tvungen lønnsnemd vil ikke kunne løse noe som helst. Da går vi inn i en situasjon med lang uro i sykehusene, slik jeg ser sinnet rundt om ved norske sykehus, kommenterer Frøyland om streiken.
Premisset Frøyland nevner er kravet om arbeidstidsavtalene. Det Spekter har foreslått for å sikre arbeidstidsbestemmelser og vilkår har ikke vært tilstrekkelig, ifølge forhandlingslederen.
– Jeg er ikke en del av de streikende, men jeg er bekymret for framtidsutsiktene. Det bør bekymre sykehusdirektører og regjering.
– Jeg håper at spekter tar til fornuft slik at vi kan lage gode helsetjenester.


Rammer undersøkelser og operasjoner
Forhandlingslederen garanterer at streiken rammer sykehusene på samme måte som tidligere, uten fare for liv og helse.
– Enkelte undersøkelser og operasjoner må utsettes. Uttaket er spredt litt utover ulike avdelinger, slik at det ikke skal ramme liv og helse. Omfanget av avlyste timer vil nok øke. Det er vi selvsagt ikke glad for. Men en streik i sykehus har de konsekvensene. Vi har det elementet inne at vi streiker for bedre helsetjenester og bedre pasientsikkerhet over tid. Slik at det er også i pasientenes interesse at vi har ryddige arbeidstidsforhold for leger, så de jobber uten å være overbelastet, påpeker han.
– Dette bør bekymre regjeringen like mye som sykehusene. Denne streiken har gått fra å dreie seg om legenes vaktordninger til hvordan norsk arbeidsliv skal organiseres. En samlet arbeidstakerside sier nå et klart og tydelig nei til en ytterligere uthuling av den norske modellen og nei til å flytte mer makt til arbeidsgiverne, sier forhandlingsleder for Akademikerne, Frøyland, i en pressemelding.

Her streikes det:

Akademikerne har fredag totalt 498 medlemmer i streik ved 12 sykehus.

Sykehus

Antall streikende

Oslo universitetssykehus

128

Sykehuset Østfold

36

Helse Stavanger

54

Helse Bergen

48

Finnmarkssykehuset

13

Vestre Viken

42

Akershus universitetssykehus

58

Sykehuset i Vestfold

41

St Olavs Hospital

47

Sunnaas sykehus

14

Nordlandsykehuset

12

Helse Nord RHF

3

Powered by Labrador CMS