OM KRANGLINGEN: - Det som har skjedd forut er helt ubetydelig for dialogen her. Men det sier noe om frustrasjonen, alvoret og forventningen fra våre medlemmer, sier Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse. Foto: Målfrid Bordvik

– Rullerende vaktplaner er et ufravikelig krav

Mandag startet meklingen mellom Akademikerne og Spekter. Om de ikke blir enige, er det varslet streik fra onsdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

RIKSMEKLEREN/OSLO: Forhandlingene brøt sammen før sommeren, etter kravet fra arbeidsgiversiden om å innføre individuelle arbeidsplaner for legene.  Det er dette som vil være hovedtema i meklingen.

– Det er et ufravikelig krav fra oss å beholde rullerende vaktplaner, sier forhandlingsleder i Akademikerne helse, Rune Frøyland, før han gikk inn til Riksmeklerens lokaler i Oslo sentrum mandag morgen.

Gravide leger blir tema
I tillegg er arbeidssituasjonen for gravide leger en viktig sak for forhandlingslederen. Selv om Legeforeningen tapte denne saken i retten, har de ikke gitt opp å inngå en avtale med arbeidsgiver.

– Vi må få Spekter til å se at de må regulere situasjonen for gravide leger i vakt på en bedre måte, sier Frøyland.

Spekter-leder Anne-Kari Bratten sier Legeforeningens krav om arbeidstid er «krevende».

– Det er derfor vi er i mekling. Spekter har ikke fremmet krav, noe de fleste fagforeninger ville vært fornøyde med. Vi mener det finnes flere måter å planlegge turnus på, sier Bratten.

MEKLING-START: Anne-Kari Bratten hadde med seg strikketøy til forhandlingene som startet mandag. Hun understreker at hun tar det frem først etter klokken 16. Foto: Målfrid Bordvik

Les også: – Ikke ulovlig, tariffstridig eller umoralsk

 – Ubetydelig krangling
Det har vært hissig stemning mellom partene i forkant av denne meklingen. Spekter-lederen mener tillitsvalgte i Legeforeningen har oppført seg «helt uhørt» mot henne på Twitter.

– Hvordan ser du på forhandlingsklimaet mellom partene?

– Jeg tror det skal gå helt fint og har tillitt til at partene er profesjonelle, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.

Ifølge Frøyland kommer ikke dette til å prege meklingen.

– Jeg og Bratten har møtt hverandre mange ganger og kjenner hverandre godt. Det som har skjedd forut er helt ubetydelig for dialogen her. Men det sier noe om frustrasjonen, alvoret og forventningen fra våre medlemmer, sier Frøyland.  

Streik fra onsdag
Akademikerne varslet forrige uke at dersom meklingen ikke fører frem, blir 194 medlemmer ved Oslo Universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset tatt ut i streik fra onsdag 7. september.
Søndag ble det varslet at ytterligere 119 medlemmer ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs Hospital blir tatt ut i en eventuell streik fra fredag 9. september.

– Uttakene omfatter både leger og andre akademikergrupper som ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere. Begge uttak er moderate og svært ansvarlige, og en eventuell konflikt vil ikke ramme liv og helse, sier Frøyland. 

– Hvor stor er sjansen for streik?

– Vi er opptatt av å få til en løsning i meklingen. Dersom ikke det skjer kan vi iverksette streik der håpet er å bringe forhandlingene i gang igjen, sier Frøyland.

Ikke redd for streik
Bratten lar seg ikke skremme av streikeplanene.

– Sykehusene skal nok å drive uten de 300 som er varslet i streik, hvorav halvparten ikke er leger engang.

Dersom det blir streik, har Legeforeningen advart om at sykehusene blir nødt til å leie inn leger.

– Avtalen om unntak fra lovens arbeidstidsbestemmelser forutsetter enighet mellom partene i oppgjøret. Uten unntaket har sykehusene ikke lengre en forhåndsgodkjenning for å planlegge med utvidet arbeidstid for legegruppen, skriver medlem av Legeforeningens sentralstyre, Christian Grimsgaard, i sin på blogg på dagensmedisin.no

Powered by Labrador CMS