NY PRESIDENT: Jannicke Mellin-Olsen (nr 3 fra venstre) sammen med kolleger fra hele verden under verdenskongressen i Hong Kong denne uken. Foto: Privat

Norsk verdenspresident for anestesileger

Jannicke Mellin-Olsen er valgt til president for verdensføderasjonen for anestesileger. – Mangelen på trygg anestesi er en neglisjert helsekrise, sier hun.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tidligere denne uken ble anestesilegen ved Bærum sykehus valgt til president i World Federation Of Societies of Anaesthesiologists (WFSA) med nesten 90 prosent av stemmene under verdenskongressen i Hong Kong. WFSA representerer 150 land i verden, og Mellin-Olsen sier det blir spennende å lede arbeidet fremover.

– Det er selvsagt en stor ære å få denne tilliten. Men tiden er forbi da det å være president for WFSA var å reise rundt og sole seg i glansen. Det er stor oppgaver som venter. Det er godt å vite at jeg har mange som trekker i samme retning, men jeg er fullt klar over at som president, har man også det endelige ansvaret, sier Mellin-Olsen.

– Neglisjert helsekrise
– Hva blir viktigst for deg å jobbe med som president for WFSA fremover?

– I fjor ble det avdekket at i verden mangler fem av syv millioner mennesker tilgang til trygg anestesi og kirurgi. Dette koster flere mennesker livet enn tuberkulose, malaria og AIDS til sammen. Dette er det få som vet om til nå, men det er en neglisjert helsekrise. WFSA er anestesilegenes stemme i denne krisen i samarbeid med WHO, overfor nasjonale myndigheter og andre grupper. Man kan ikke tilby trygg kirurgi uten trygg anestesi, sier Mellin-Olsen.

– Med den mangelen på helsepersonell som finnes i både høy- og lavinntektsland er det fare for at man tar snarveier når man skal fylle behovet for utdannet personell. WFSAs medlemsland står sammen om å ta ledelsen for å kunne tilby trygg anestesi. Løsningene må tilpasses i hvert enkelt land.

Mangler utstyr
– Hvilke andre utfordringer står fagfeltet overfor?

– I tillegg til mangel på anestesipersonell er det også stor mangel på både medikamenter, strøm, oksygen og utstyr. Ett eksempel er ketamin, som er det eneste anestesitilbudet i mange deler av verden. Kina går i bresjen for å legge ekstra restriksjoner på ketamin, så vi driver stor lobbyaktivitet overfor regjeringer og FN-organisasjoner for å hindre at det skal like utilgjengelig som morfin har blitt. Det er jo noen få rike land i verden som bruker nesten all morfin. Norge har bidratt svært positivt i dette arbeidet, selv uten påtrykk fra oss.

Den nyvalgte presidenten har hatt arbeidsopphold i flere deler av verden for Forsvaret, FN og Røde Kors. Hun har også vært aktiv i organisasjonsarbeid både i Legeforeningen, som tidligere president i European Section and Board of Anaesthesiology og nåværende sekretær i European Society of Anaesthesiology.

– Jeg har besøkt mange land og har kontakter i enda flere. Det er en del forskjeller som gjør at man må manøvrere forsiktig. Men det som slår meg, at over landegrenser, mellom religioner og kulturer, er det langt mer som forener oss enn skiller oss. Det er inspirerende å se hvordan alle ønsker å kunne gi trygge anestesitjenester til pasientene, utvikle faget og lære mer, og ha et godt liv med familie og venner i trygge omgivelser. Jeg får mye energi av å ha kontakt med folk som brenner for å forbedre tilbudet. Og jeg ser hvordan den profesjonelle kontakten skaper tillit mellom kolleger som lever i land som ikke er gode venner.

Powered by Labrador CMS