HJERTEKONGRESS: Lørdag starter den europeiske hjertekongressen ESC 2016 i Roma. Oppløftende europeiske tall for hjertesykdom er bakteppe for kongressen, som samler over 30.000 deltakere. Svært mange norske kardiologer tar turen til Roma. Dagens Medisin skal også være til stede. Foto: Colourbox

Færre dør av hjertesykdom - kreft «tar over»

I flere land i Europa dør nå flere av kreft enn av hjerte- og karsykdommer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

 Lørdag starter hjertekongressen ESC 2016 i Roma, med over 30.000 deltakere, deriblant mange norske kardiologer. Dagens Medisin er tilstede på kongressen, som arrangeres av European Society of Cardiology.

I forkant av kongressen har European Heart Journal publisert nye tall for hjertesykdom i Europa.
– En utrolig reduksjon
Selv om kardiovaskulær sykdom fortsatt tar flere liv enn noen annen sykdom globalt, har nå kreft «tatt over» som viktigste dødsårsak, når det gjelder menn, i 12 europeiske land, viser artikkelen.

Norge er ett av disse landene: 5788 menn døde av kreft og 5630 av hjerte-karsykdom, i 2103, da man første gang så dette skiftet.

Foruten Norge har Belgia, Danmark, Frankrike, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Slovenia, Spania, Israel og Storbritannia den samme tendensen. 

I to europeiske land har kreft passert hjertesykdom som viktigste dødsårsak når det gjelder kvinner; Danmark og Israel.

Steinar Madsen, hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, karakteriserer utviklingen som utrolig:

– Den gode utviklingen med stadig færre dødsfall av kardiovaskulær sykdom fortsetter. Den utrolige reduksjonen av for tidlig død på grunn av slag og hjerteinfarkt er vel det mest betydningsfulle som har skjedd i hele medisinen de siste 30 årene. Og det kommer trolig bare til å fortsette, fastslår han.

Større behov for kreftbehandling.
– Men disse endringene betyr også at behovet for kreftbehandling bare blir større og større, samtidig som behandlingen blir mer og mer kostbar, sier Madsen.

 Artikkelforfatterne påpeker at denne forskningen ikke forklarer hvorfor man ser dette mønsteret i Europa, fordi målet med artikkelen er å gi en oversikt over kardiovaskuær sykdom i Europa.

Powered by Labrador CMS