DEBATT: Bent Høie (H), Kjersti Toppe (Sp), Torgeir Micaelsen (Ap) eller Olaug Bollestad (KrF) deltok i Dagens Medisins helsepolitiske debatt i Arendal. Foto: Lasse Moe

Helsetopper advarer mot helseulikhet

Under det helsepolitiske toppmøtet i Arendal advarte fagfolk og politikere sterkt mot å skyve debatten om et todelt helsevesen under teppet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARENDAL: – Det presses frem en ny type helseulikhet, og et todelt helsevesen, sier Ole Frithjof Norheim, som ledet Prioriteringsutvalget.
Todelt helsevesen?
– Vi ser konturene av dette i dag: Det er ulik tilgang til lavt prioriterte helsetjenester, eksperimentell behandling i utlandet, beinmargstransplantasjon, sterilisering, IVF-behandling og så videre. Dette er ting vi i fellesskap har sagt at vi ikke kan prioritere høyt, fastslo Norheim, som deltok i Dagens Medisins helsepolitiske debatt under Arendalsuka nylig.
– Utfordringen er enten at vi får et todelt helsevesen som er delt etter personers lommebok, det ønsker vi ikke. Men vi må erkjenne at det presser seg frem. Det er ti prosent av lavt prioriterte helsetjenester som vi som fellesskap ikke kan finansiere. Den diskusjonen opplever jeg at politikerne ikke er villige til å ta, sa Norheim.


«Liker ikke begrepet»
Helseminister Bent Høie (H) legger ikke skjul på at han ikke liker begrepet «todelt helsetjeneste».
– Jeg har litt problemer med dette fordi det gir assosiasjoner i den politiske diskusjonen, som egentlig handler om det vi er enige om å forhindre: Nemlig at lommeboka skal avgjøre om du får nødvendige helsetjenester. Prioriteringsmeldingen er et virkemiddel for å unngå nettopp dette, sa Høie.
– Når vi blir tydeligere på prioriteringene, må noe vekk. Det som prioriteres vekk, vil noen likevel ønske å bruke sin privatøkonomi på. Men det er en misforståelse at meldingen legger opp til at man skal få lov å kjøpe seg opp i helsetjenesten. En bitteliten åpning for skjønn er det, men det skal ikke være hovedregelen, sa Høie.
– Men synes du at du er veldig tydelig på hva folk ikke har krav på? spurte debattleder Markus Moe, ansvarlig redaktør i Dagens Medisin.
– Alternativet hadde vært en helsetjeneste med større ulikhet basert på pasientens ressurser. «Todelt helsevesen»-begrepet blir oppfattet feil fordi den ulikheten handler om at det er ting vi har blitt enige om i fellesskap. Dét er jo nettopp noen av mekanismene i meldingen: At politikerne ikke skal sitte å velge diagnoser eller behandlingsmetoder. Politikerne skal bestemme prinsippene, svarte Høie.


«Vi er naive»
– Vi er naive i debatten, kommenterte helsepolitisk talsperson for Senterpartiet, Kjersti Toppe, som viste til de tidligere prioriteringsdebattene man har hatt gjennom blant andre Lønning-utvalgene.
– Likevel har vi gått feil vei, og todelingen vokser. Prinsippene med nytte, ressurs- og alvorlighet bygger i stor grad på det som har vært, selv om det nå blir presisert, sa Toppe.
Hun fremholdt at hun er enig med Norheim om at vi nå vil se større helseulikhet i Norge.
– Vi er ikke tydelig nok på hva det offentlige egentlig skal tilby. Jeg frykter at tingene går sin vante gang, og så blir det ingen reell diskusjon om hva som skal være innenfor – og utenfor.  
Hun etterlyser en helsefaglig diskusjon om hva som skal, og ikke skal, gis i helsevesenet.
– Og ikke bare prinsipper om nytte, ressurs og alvorlighet. Pasienten må få vite om en åreknuteoperasjon skal dekkes av det offentlige eller ikke. Jeg sier ikke at vi skal bestemme dette i Stortinget, men vi kunne ha gitt Helsedirektoratet i oppdrag å se litt på slike diskusjoner, foreslo Toppe.


– Hvordan skal vi møte dem?
Kreftlege Arne Berg ved Drammen sykehus har flere ganger ropt varsko om ulikhet i tilgang til særlig immunterapi for kreftpasienter.
– Med den voldsomme utviklingen inne kreftbehandling har jeg respekt for at en overordnet ressursstyring er viktig og krevende. Men vi som jobber direkte med pasienter, kommer veldig tett på todelingen av helsevesenet. Utfordringen som dere ikke tar tak i, er hvordan vi skal møte de pasientene med alvorlig sykdom som ikke blir prioritert, sa Berg til politikerne.
– Er ikke dette da et todelt helsevesen, spurte debattleder Moe helseministeren?
– Norske kreftpasienter får behandling. Diskusjonen handler om hvilken behandling de skal få, når vi skal følge prioriteringskriteriene, fremholdt Høie.
Helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet mener vi er på vei mot en klar todeling:
– Bent Høie, når du satt i min stol, nølte du ikke et sekund med å kalle helsevesenet i Norge for todelt. Du sa det var en «skremmende utvikling» og at det var «på helt feil vei». Dette er ikke ord du tar i din munn nå som du er statsråd. Det synes jeg er ganske avslørende. Er vi på vei mot todeling? Ja, i den forstand at vi ikke kommer utenom at enkeltpasienter vil kjøpe seg forskjellige typer tilbud som ikke finnes offentlig, sa Micaelsen.

Powered by Labrador CMS