FLYTTER INN: Etter planen flytter fødeavdelingen ved Kvinneklinikken inn i det nye barne- og ungdomssykehuset i 2022/23. Foto: Konseptillustrasjon - Haukeland universitetssykehus

Tillitsvalgt er skeptisk til utbyggingsplaner

Jordmødrenes tillitsvalgte ved Haukeland universitetssjukehus har siden starten vært skeptisk til utbyggingsplanene. Klinikkdirektør mener tidlig hjemreise er «helt forsvarlig».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nylig sendte Kjersti Toppe et skriftlig spørsmål til Helse- og omsorgsministeren, hvor hun stiller spørsmål om utbyggingsplanene ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus.
Toppe ytret bekymring for at det ikke legges opp til at normalfødende skal overnatte på den nye fødeavdelingen ved sykehuset.
Utbyggingsplanen på sykehuset planlegger færre sengeplasser og fødende må derfor reise hjem tidligere enn det de må etter dagens praksis.

KONSEKVENSER? – Det er mulig at ammefrekvensen går ned. Dersom en kastes ut av sykehus etter at en har gjennomgått en lang fødsel kan det få flere negative innvirkninger på barseltiden. Mulig vi vil se en økning i nyfødte som går mye ned i vekt. Men det er vanskelig å si akkurat hva som vil skje, påpeker Kari Aarø, tillitsvalgt for jordmødrene ved Haukeland universitetssjukehus. Foto: Privat


– Ikke plass
Kari Aarø, hovedtillitsvalgt for jordmødrene ved Haukeland universitetssjukehus, forteller at slik som utbyggingen er planlagt i dag, så vil det ikke være plass til at alle fødende kan overnatte på sykehuset.
– Derfor må mange reise raskt hjem og få sendt en jordmor hjem. Men de fleste som drar tidlig hjem i dag ligger omtrent 24 timer etter fødselen før de reiser hjem og får jordmor hjem, sier Aarø.
Haukeland universitetssjukehus opplyser til Dagens Medisin at de estimerer at 40 prosent av alle fødende skal reise hjem mellom 8-24 timer etter fødsel på det nye sykehusbygget.


Tillitsvalgt er bekymret
– Vi har sagt helt fra starten at det er urealistisk at 50 prosent skal klare å reise hjem mellom 6- 12 timer etter fødsel. Med mindre kommunene har et jordmorhjem-tilbud  som yter tjenester og som kan dra hjem til kvinnene, sier Aarø.
– Slik som det er i dag så er 40 prosent urealistisk. Da må alt gå på skinner, men det viser seg at flere trenger ekstra tid. Derfor er vi skeptisk til forslaget, sier jordmoren.

PLASS TIL ALLE: Klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes sier at fødeavdelingen alltid har plass til alle fødende. – Men etter fødselen, dersom mor og barn er friske, vil det ikke være behov for å være innlagt på sykehus, mener hun. Foto: Haukeland universitetssjukehus

 
Må ha jordmorhjem
Per dags dato så mener hun at det heller ikke er bemanningskapasitet med jordmødre på sykehuset til at 40 prosent skal kunne reise hjem etter 6-12 timer og følges opp med hjemmebesøk.
– Vi har ikke kapasitet til at sykehuset skal klare å besøke førti prosent. For å få til noe slikt så må vi ha et jordmorhjem-tilbud i kommunen som løser dette. Det jordmorhjemmet vi har per dags dato har vært stengt i 3 mnd på grunn av økonomi, påpeker hun.


Konsekvenser?
– Hva tror du kan bli konsekvensene av utbyggingsplanene?
 – Det er mulig at ammefrekvensen går ned. Dersom en kastes ut av sykehus etter at en har gjennomgått en lang fødsel kan det få flere negative innvirkninger på barseltiden. Mulig vi vil se en økning i nyfødte som går mye ned i vekt. Men det er vanskelig å si akkurat hva som vil skje, påpeker Aarø.


– Har alltid plass
Klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes sier til Dagens Medisin at fødeavdelingen alltid har plass til alle fødende. – Men etter selve fødselen, dersom mor og barn er friske, vil det ikke være behov for å være innlagt på sykehus. Det er gjort beregninger som viser at om lag 40 prosent vil kunne reise hjem 8-24 timer etter fødsel med tilbud om oppfølging av jordmor hjemme, sier hun.


Kommunene skal ta ansvaret
– De som blir igjen på sykehuset er de som trenger medisinsk behandling. En slik differensiering av barselomsorg er utviklet i samarbeid med kommunehelsetjenesten, og er helt i tråd med de nasjonale retningslinjer for barselomsorg. Kommunehelsetjenesten er vår viktigste samarbeidspartner og det er en forventing om at barselomsorg i hjemmet etter hvert overføres til kommunene, sier Garnes.  


Klinikkdirektør:– Helt forsvarlig
Klinikkdirektøren viser til sykehusets beregninger, erfaringer med modellen «Jordmor i heimen» og erfaringer fra danske og svenske sykehus.
– Beregningene og erfaringene viser at en stor andel kvinner helt forsvarlig kan reise tidlig hjem etter fødsel, med oppfølging i hjemmet, sier Garnes.  
– Kvinneklinikken har prosjekt med flere kommuner der vi ser på tidlig hjemreise. I disse prosjektene følger vi opp ulike kvalitetsindikatorer som amming, vekt, reinnleggelser og gjør brukerundersøkelser, sier hun og viser til at prosjektrapporten kommer ut i 2017.  

Powered by Labrador CMS