Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FLYTTER INN: Etter planen flytter fødeavdelingen ved Kvinneklinikken inn i det nye barne- og ungdomssykehuset i 2022/23.

FLYTTER INN: Etter planen flytter fødeavdelingen ved Kvinneklinikken inn i det nye barne- og ungdomssykehuset i 2022/23. Foto: Konseptillustrasjon - Haukeland universitetssykehus

Tillitsvalgt er skeptisk til utbyggingsplaner

Jordmødrenes tillitsvalgte ved Haukeland universitetssjukehus har siden starten vært skeptisk til utbyggingsplanene. Klinikkdirektør mener tidlig hjemreise er «helt forsvarlig».

Annons:

Nylig sendte Kjersti Toppe et skriftlig spørsmål til Helse- og omsorgsministeren, hvor hun stiller spørsmål om utbyggingsplanene ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus.

Toppe ytret bekymring for at det ikke legges opp til at normalfødende skal overnatte på den nye fødeavdelingen ved sykehuset.

Utbyggingsplanen på sykehuset planlegger færre sengeplasser og fødende må derfor reise hjem tidligere enn det de må etter dagens praksis.

KONSEKVENSER? – Det er mulig at ammefrekvensen går ned. Dersom en kastes ut av sykehus etter at en har gjennomgått en lang fødsel kan det få flere negative innvirkninger på barseltiden. Mulig vi vil se en økning i nyfødte som går mye ned i vekt. Men det er vanskelig å si akkurat hva som vil skje, påpeker Kari Aarø, tillitsvalgt for jordmødrene ved Haukeland universitetssjukehus.
Foto: Privat


– Ikke plass
Kari Aarø, hovedtillitsvalgt for jordmødrene ved Haukeland universitetssjukehus, forteller at slik som utbyggingen er planlagt i dag, så vil det ikke være plass til at alle fødende kan overnatte på sykehuset.

– Derfor må mange reise raskt hjem og få sendt en jordmor hjem. Men de fleste som drar tidlig hjem i dag ligger omtrent 24 timer etter fødselen før de reiser hjem og får jordmor hjem, sier Aarø.

Haukeland universitetssjukehus opplyser til Dagens Medisin at de estimerer at 40 prosent av alle fødende skal reise hjem mellom 8-24 timer etter fødsel på det nye sykehusbygget.


Tillitsvalgt er bekymret
– Vi har sagt helt fra starten at det er urealistisk at 50 prosent skal klare å reise hjem mellom 6- 12 timer etter fødsel. Med mindre kommunene har et jordmorhjem-tilbud  som yter tjenester og som kan dra hjem til kvinnene, sier Aarø.

– Slik som det er i dag så er 40 prosent urealistisk. Da må alt gå på skinner, men det viser seg at flere trenger ekstra tid. Derfor er vi skeptisk til forslaget, sier jordmoren.

PLASS TIL ALLE: Klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes sier at fødeavdelingen alltid har plass til alle fødende. – Men etter fødselen, dersom mor og barn er friske, vil det ikke være behov for å være innlagt på sykehus, mener hun.
Foto: Haukeland universitetssjukehus

 
Må ha jordmorhjem
Per dags dato så mener hun at det heller ikke er bemanningskapasitet med jordmødre på sykehuset til at 40 prosent skal kunne reise hjem etter 6-12 timer og følges opp med hjemmebesøk.

– Vi har ikke kapasitet til at sykehuset skal klare å besøke førti prosent. For å få til noe slikt så må vi ha et jordmorhjem-tilbud i kommunen som løser dette. Det jordmorhjemmet vi har per dags dato har vært stengt i 3 mnd på grunn av økonomi, påpeker hun.


Konsekvenser?
– Hva tror du kan bli konsekvensene av utbyggingsplanene?

 – Det er mulig at ammefrekvensen går ned. Dersom en kastes ut av sykehus etter at en har gjennomgått en lang fødsel kan det få flere negative innvirkninger på barseltiden. Mulig vi vil se en økning i nyfødte som går mye ned i vekt. Men det er vanskelig å si akkurat hva som vil skje, påpeker Aarø.


– Har alltid plass
Klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes sier til Dagens Medisin at fødeavdelingen alltid har plass til alle fødende. – Men etter selve fødselen, dersom mor og barn er friske, vil det ikke være behov for å være innlagt på sykehus. Det er gjort beregninger som viser at om lag 40 prosent vil kunne reise hjem 8-24 timer etter fødsel med tilbud om oppfølging av jordmor hjemme, sier hun.


Kommunene skal ta ansvaret
– De som blir igjen på sykehuset er de som trenger medisinsk behandling. En slik differensiering av barselomsorg er utviklet i samarbeid med kommunehelsetjenesten, og er helt i tråd med de nasjonale retningslinjer for barselomsorg. Kommunehelsetjenesten er vår viktigste samarbeidspartner og det er en forventing om at barselomsorg i hjemmet etter hvert overføres til kommunene, sier Garnes.  


Klinikkdirektør:– Helt forsvarlig
Klinikkdirektøren viser til sykehusets beregninger, erfaringer med modellen «Jordmor i heimen» og erfaringer fra danske og svenske sykehus.

– Beregningene og erfaringene viser at en stor andel kvinner helt forsvarlig kan reise tidlig hjem etter fødsel, med oppfølging i hjemmet, sier Garnes.  

– Kvinneklinikken har prosjekt med flere kommuner der vi ser på tidlig hjemreise. I disse prosjektene følger vi opp ulike kvalitetsindikatorer som amming, vekt, reinnleggelser og gjør brukerundersøkelser, sier hun og viser til at prosjektrapporten kommer ut i 2017.  

Kommentarer

 • Kvinne 12.08.2016 22.09.11

  Dere som skriver her, for en klagegjeng. Vi som ønsker å dra hjem tidlig skal ikke vi få lov? Jeg har hatt det helt greit timer etter fødsel, selv om det har vært "aktivt" nok. Og jeg var glad jeg kunne komme hjem tidlig. Mer fred hjemme. Og ikke noe problem å spørre via telefon, hvis det var nødvendig! Jeg sier tommelen opp for variert tilbud, heia Bergen!

 • Lillan Haugen 12.08.2016 15.02.18

  Anmehjelpen hadde over 20000 kontakter i 2015, et tall som stadig er økende. Vi har ingen grunn til å tro at færre kvinner vil ha behov for ammehjelp, hjelp som det offentlige ikke kan gi, når liggetid på sykehuset etter fødsel går ned.

 • Mor 11.08.2016 21.59.57

  Det må vel etterhvert komme private alternativ, jeg skulle gjerne betalt 10 000 for å få et fint enerom i 3 dager med egne dusj og far på rommet etter fødsel. Er jo bare det samme som en betaler for en sydentur. Jeg hadde aldri klart å fått til amming om jeg ikke hadde blitt på sykehuset så lenge jeg ble. Det tar 3 dager før melkeproduksjonen kommer i gang. Sykehuset med lytte til fagfolkene her som er jordmødrene! 40% ut innen 8 timer er helt urealistisk, ingen førstegangsfødende bør ut så raskt.

 • Truls 10.08.2016 21.09.42

  Når Klinikkdirektøren viser til sykehusets beregninger bør vel ærlig talt direktør Hansen fronte dette han kan ikke gøyme seg bak klinikkdirektørene ,eller når en tenker på hvem han har gådt i lære med så kan han vel,

 • Lege som har født før 10.08.2016 20.16.12

  8-12 timer etter fødsel? Da lå jeg i senga og orket ikke tanken på å gå bort til andre enden av korridoren for å hente meg mat! Skulle jeg da ut i heisen, ut på parkeringsplassen og SITTE i bil? Har ikke klinikkdirektøren født selv, og opplevd hvordan det er å ha et underliv stort som en fotball, som i tillegg VERKER? Jeg hadde en ukomplisert og veldig kjapp fødsel, frisk i svangerskapet, Haukelands drømmefødende mao. Men fy så sliten jeg blei etterpå, jeg som bare hadde trykket ut en unge på 3 kg ut av kroppen min. Det kan jo hende det var fordi riene startet midt på natta, men det går sikkert an å planlegge starten på riene og fødselsforløpet til superkvinnene i Bergen! Men jeg bare nevner det: DET ER MANGEL PÅ JORDMØDRE I KOMMUNENE DER UTE OG KOMMUNENE HAR IKKE RÅD TIL Å ANSETTE DE FÅ SOM ER TILGJENGELIG!!!

 • Håkon 10.08.2016 18.22.16

  Hjem 8 timer etter en fødsel er vel ikke seriøst . Rart i dette landet skal en spare penger så er det i begge ender ved fødsel og når livets ende nærmer seg

 • Lege 10.08.2016 13.00.01

  Riktig ord er vel nedbyggingsplaner. Sykehussenger og -plasser har de siste 20 årene blitt færre og færre, og det er ikke noe nytt i dette.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!