UTBYGGINGSPLANER: Ved den nye barne- og ungdomsavdelingen flytter fødeavdelingen inn i 2022/23, opplyser Haukeland universitetssjukehus. Illustrasjonsbildet er en konseptskisse av det planlagte bygget. Foto: Illustrasjon - Haukeland universitetssjukehus

Stiller kritiske spørsmål om liggetid på fødeavdelingen

Senterpartipolitiker Kjersti Toppe stiller kritiske spørsmål om hvordan helseforetakene planlegger nye barselavdelinger og viser til Haukelands utbyggingsplaner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BER OM AVKLARING: Kjersti Toppe ber helseministeren om en klarering på om utbyggingsplanene ved Haukelands nye fødeavdeling er rett informasjon og malen for andre helseforetak. Foto: Marit Hommedal

– Kan helse- og omsorgsministeren svare på hvor lang gjennomsnittlig liggetid på barsel de ulike helseforetakene legger til grunn når de planlegger og dimensjonerer barselrom i fremtidige sykehusbygg? spør Senterpartipolitiker Kjersti Toppe, i et skriftlig spørsmål til Stortinget.
I spørsmålet etterlyser senterpartipolitikeren også hvorvidt regjeringen har en plan for hvordan kommunene skal bygge ut barseltilbudet til nybakte mødre, slik at de nye nasjonale retningslinjer for fødende følges opp.


Angår spesielt Haukeland
– Dette gjelder spesielt utbyggingen av den nye barne- og ungdomsklinikken, forklarer Sp-politikeren til Dagens Medisin.
Hun er gjort kjent med utbyggingsplaner på Haukeland universitetssykehus, hvor kvinneklinikken skal flytte inn i den nye barne- og ungdomsklinikken.
– Etter hva jeg er gjort kjent med planlegger de ikke barselrom for normalfødende, sier hun.
Klikk her for å lese hele spørsmålet til Toppe.


Bakgrunn for spørsmålet
I det skriftlige spørsmålet sitt til Høie, skriver Toppe at det angivelig skal være så mange som 60 prosent av de fødende i fremtiden som planlagt må reise hjem 6 timer etter fødsel fordi sykehuset planlegger færre sengeplasser. (Haukeland opplyser at dette er 40 prosent, se lenger ned i saken, journ. anm).

BYGGER OM: – Samlet sett går antall plasser på Kvinneklinikken i 2022/23 ned fra 80 plasser, som de har i dag, til 68 plasser, opplyser klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes på Haukeland universitetssjukehus. Foto: Haukeland universitetssjukehus

Toppe ber helseministeren om en klarering på om dette er rett informasjon og om dette er malen for andre helseforetak.
Foreløpig har ikke Helse- og omsorgsministeren svart på Toppes henvendelse.

Engstelig for kommunene
Toppe er engstelig for at kommunene ikke er klar for alt ansvaret de vil få med de normalfødende, etter at de overtar ansvaret fra sykehusene – og peker på at ammefrekvensen hos kvinner allerede går ned.
 – Jeg er positiv til at flere kvinner skal ut tidligere fra sykehusene, men da må det være bedre mottakstilbud i kommunene. Vi bør for eksempel ha jordmorsentre i kommunene som har åpent kveld og helg, sier hun.
– Dersom en skal gjennomføre endringene slik som de er foreslått, så må kommunene nå ruste opp sitt tilbud, så det står klart når det ikke er barselrom på Haukeland. Dette må inn i handlingsplanen, og finansieres gjennom kommunebudsjettene.

Kutter 12 plasser
Haukeland universitetssykehus opplyser til Dagens Medisin at kvinneklinikken flytter inn i den nye barne- og ungdomsklinikken ved årsskiftet 2022/23.
– Samlet sett går antall plasser på Kvinneklinikken i 2022/23 ned fra 80 plasser, som de har i dag, til 68 plasser. Kvinnene vil ikke lenger måtte dele rom med andre, men få tilbud om enerom, familierom eller multifunksjonsrom, opplyser klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes i en epost til Dagens Medisin.
– Multifunksjonsrom er rom som er utformet og utstyrt slik at kvinnene kan være én plass under hele forløpet: observasjon, fødsel og en kort barselperiode. Slik er det ikke i dag, sier Garnes.


– Bedre infrastruktur
Garnes viser til at sykehuset også vil få bedre infrastruktur, med isolatdekning og tilgang på intensivrom. De vil også samlokalisere avdelingen med nyfødtinfensiv, for å gi barn og mor pleie I samme rom. Rom som i dag ligger i hver sin ende av sykehuset.

– Til tross for færre plasser sammenlignet med i dag, tror vi likevel at denne nye modellen vil gi et kvalitetsløft for barselomsorgen på Vestlandet.

Anslår 40 prosent
Haukeland-direktøren sier de har gjort beregninger som viser at om lag 40 prosent av kvinnene vil være friske med normalt svangerskap og ikke vil trenge overnatting på sykehus.
– De reiser hjem etter 8-24 timer. Her gjøres det selvfølgelig en vurdering fra fødsel til fødsel, for eksempelvis når på døgnet fødselen finner sted. Kvinnene som reiser hjem får deretter oppfølging av jordmor hjemme, sier Garnes.
Hun opplyser at Haukeland i samarbeid med seks kommuner utvikler og prøver ut fire ulike modeller for tidlig hjemreise. I tillegg utvikles det bedre IT-systemer mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene for å jobbe med modellene. På bakgrunn av brukerundersøkelser og kvalitetsindikatorer som reinnleggelse, vekt og amming, skal en sluttrapport for utprøvingen foreligge i 2017.
– Hvilken modell som etter hvert vil bli valgt for å brukes i 2023 er det for tidlig å si noe om. Kommunehelsetjenesten er vår viktigste samarbeidspartner i utviklingen av fremtidens barselomsorg, sier klinikkdirektøren.

Powered by Labrador CMS