Ved St. Olavs Hospital får fedrene være tilstede sammen med mor og barn så mye de ønsker, mens de som får barn ved Haukeland må holde seg til besøkstiden. Foto: Colourbox

Haukeland strammer inn på barselbesøk

Ved Haukeland universitetssjukehus får ikke lenger besteforeldre komme på besøk på barselavdelingen. Nybakte fedre kan kun komme mellom 17 og 20.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Avdelingsjordmor Beth Iren Reistad sier mange barselkvinner blir slitne av mye besøk.

– Her deler kvinnene som regel rom med en annen, og det er ekstra slitsomt å forholde seg til naboens besøk. Derfor har vi nå endret praksis, slik at besteforeldre og venner må vente med besøk til mor og barn kommer hjem, sier Reistad.

Mindre veiledning
Hun sier kvinner med mye besøk blir mindre tilgjengelige for å få veiledning fra jordmødrene, og det kan også være vanskeligere å oppfatte de små signalene fra babyen.

Ved Haukeland er det også slik at barnets far og søsken kun kan komme på besøk i besøkstiden, som er mellom 17 og 20.

Viktig at far deltar
– Er det ikke viktig at barnets far eller kvinnens partner får delta fra starten av?

– Jo, det er viktig, og hadde vi hatt enerom ville partneren fått være tilstede hele tiden. Men det er ikke så greit for den andre kvinnen som ligger på rommet dersom partneren skal være tilstede hele tiden, sier Reistad.

Mulig i dagligstuen
– Hva synes kvinnene selv om at partneren ikke får være tilstede?

– Noen setter pris på kvinnefellesskapet, mens andre savner partneren sin, sier hun.

Hun påpeker at det er mulig å være sammen med partneren ute i dagligstuen også før visittiden.

Noen få enerom
For noen år siden hadde barselavdelingen tilgang på pasienthotellet, og dermed fikk mange kvinner enerom. Men nå er det ikke lenger slik.

– Vi har imidlertid noen få enerom til de sykeste kvinnene, sier Reistad.

Det er ganske vanlig at mor og barn tilbringer to døgn på sykehuset før de reiser hjem.

Ingen restriksjoner ved St. Olav
Ved St.Olavs Hospital er det ikke slike restriksjoner i besøksreglene.

– Vi anbefaler kvinnene å ha minst mulig besøk, siden de er her i ganske kort tid. Men vi har ingen regler som sier at besteforeldre eller andre ikke får komme på besøk, sier Unn Dahlberg, seksjonsleder ved Føde-barselavdelingen på St. Olavs Hospital.

Hun påpeker at St. Olav tilbyr enerom til barselkvinnene, og at dette nok gjør det enklere å ha besøk, enn på Haukeland hvor de ikke har enerom.

Bør begrense
– Halvparten av barselkvinnene våre er dessuten på barselhotellet, hvor vi heller ikke har noen restriksjoner på besøk, sier Dahlberg.

Hun er imidlertid enig med jordmødrene på Haukeland i at det iblant kan bli vel mye besøk for den nybakte mor og babyen.

– Derfor oppfordrer vi kvinnene til å begrense besøkene, sier hun.

Viktig med far tilstede
St. Olav tilbyr dessuten fedrene å være tilstede så mye de ønsker.

– Det er klart at dette utgjør en stor forskjell for far, som hos oss ofte er sammen med mor og barn hele tiden. Vi mener det er svært viktig at far får være tilstede så mye som mulig, og at dette ikke bør begrenses på noen måte. Siden vi tilbyr enerom eller barselhotell er dette ikke noe problem på St. Olav, sier Dahlberg.

Powered by Labrador CMS