NEI TIL FOND: – Jeg er ikke så opptatt av å bli populær, men av å vedta det som er riktig, sier Sveinung Stensland (H) i Helse og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Arkivfoto, Dagens Medisin

– Venstre rygger inn i prioriteringsdebatten

Sveinung Stensland (H) reagerer på Venstres utspill om legemiddelfond.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er en merkelig måte å starte prioriteringsdebatten på når man begynner med et særfond hvor man skal plukke ut enkelte metoder som skal få forrang. Det blir å rygge inn i debatten, sier Høyres Sveinung Stensland etter å ha lest saken hvor Venstres Ketil Kjenseth ønsker seg et legemiddelfond.  

Fra flere hold, blant annet Legemiddelindustrien og Kreftforeningen, er det fremmet ønske om et legemiddelfond for midlertidig finansiering av innovative legemidler i påvente av avgjørelsen fra Beslutningsforum.

Regjeringen har avvist dette både i Legemiddelmeldingen og senest i Priorteringsmeldingen– med bakgrunn i at dette bryter med målet om likeverdig tilgang.
Støtter seg på økonomer
– Det er interessant at det er dette Venstre har å komme med i prioriteringsdebatten, altså noe som vil gjøre det vanskeligere å prioritere. Helseøkonomer er ikke enige om alt, men det er unison enighet blant ledende helseøkonomer om at et legemiddelfond er feil vei å gå. Det vil gjøre prioriteringsarbeidet mye vanskeligere fordi man får en annen inngang for enkelte type legemidler. Selv et fond må ha visse kriterier, og man vil bare flytte debatten, sier Stensland.

– Venstre tror et fond vil utløse stor privat givervilje, er ikke det positivt?
– Det er enighet om et offentlig helsevesen, og da er det spesielt hvis deler av virksomheten i helsevesenet skal være basert på almisser fra private aktører, sier Stensland.

Frykter forskjellsbehandling
Han sier han er overrasket hvis dette er den viktigste saken for Venstre i prioriteringsdebatten.

– For meg blir dette en slagord-preget tilnærming. Det vi trenger er et system som står seg over tid med klare og faste kriterier, og som ikke lar seg rive med av overskrifter i VG eller andre steder, sier Stensland, som ikke har planer om å komme Venstre i møte i denne saken.

– Hvis man snakker om fond, hvorfor ikke lage et fond for dårlig ernæring i helseomsorgen eller for kronikere og rehabiliteringspasienter? Jeg er livredd for at pasientgrupper som har sterke krefter i ryggen skal vinne over de mer svake gruppene, sier Stensland.

– Vi skal fortsette å øke bevilgningene til RHF-ene som faktisk betaler for medisinen, og lage et system som er best for alle. I alle Venstres alternative budsjett ligger det inne lavere bevilgninger til helseforetakene, så hadde vi lagt det til grunn hadde det vært mindre penger til kjøp av legemidler, sier Stensland.

Powered by Labrador CMS