TAKST FOR JOBBEN: Avdelingsleder Rune Røren i Direktoratet for e-helse vil ha flere fastleger til å registrere kritisk informasjon i kjernejournal. Foto: Rebecca Ravneberg

Ber fastleger oppgi kritisk informasjon

Fastleger må registrere informasjonen i kjernejournal for å hjelpe pasientene i akuttsituasjoner, oppfordrer Direktoratet for e-helse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hittil er det gjort over 7000 registreringer av «kritisk informasjon» i kjernejournal. Kjernejournal er en elektronisk løsning der både fastlege, legevakt og sykehus kan se de samme opplysningene, uavhengig av journalsystem.

Den skal inneholde oversikt over legemidler, tidligere sykehusbesøk og såkalt «kritisk informasjon», det vil si alvorlige allergier eller en sjelden lidelse som kan endre valg av undersøkelse, behandling og oppfølging på sykehus.

Les også: Flere vil dele helseopplysninger

Kjernejournal

* Mer enn 6520 helsepersonell har bestått godkjenningsprøven * 11 HF-sykehus, 33 legevakter og 428 legekontor er i gang * 91.200 oppslag er gjort siden juni 2014 * 151.000 registreringer er gjort av innbygger via helsenorge.no * 2664 innbyggere har på landsbasis reservert seg mot kjernejournal

Lyser rødt
– Vi er opptatt av å få behandlende leger til å registrere den kritiske informasjonen. Da vil «kjernejournal-knappen» lyse rødt i journalen, sier avdelingsdirektør Rune Røren i Direktoratet for e-helse. 

Han understreker at dette bare gjelder 1-2 prosent av befolkningen, men at det er viktig for de det gjelder.

– Hvis den syke pasienten på listen til fastlegen skal få god behandling når han kommer inn på sykehus, har fastlegene en jobb å gjøre, sier Røren, som understreker at det er innført en takst for dette.

Nyttig i akutten
– Legene i akuttmottakene har veldig bruk for den kritiske informasjonen, men den må legges inn av andre som ikke har like mye bruk for det, påpeker Røren.

Pasientene kan også selv legge inn sin sykdomshistorikk, men da vil det ikke lyse rødt, men blått. Rødt lys indikerer at informasjonen er kvalitetssikret av lege, ifølge Røren.

Powered by Labrador CMS