AVMAKT? Jeg tror at fastleger i kommuner med få leger føler avmakt, og det er naturlig at de prioriterer pasientbehandling Petter Brelin, NFA-leder Foto: Per Corneliussen

– Må selv ta ledelsesansvaret

Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin, sier kommunene ikke bruker de ledelsesverktøyene de har.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ifølge rapporten «Kommunal legetjeneste – kan den ledes?» mener én av fire administrativt ansatte i norske kommuner at dagens ledelse og styring av fastlegetjenesten er utilfredsstillende.

Les saken: Vil ha bedre ledelse av fastlegene

Rådmann Tor Arne Gangsø i Ullensaker mener det at fastlegene er private næringsdrivende, gjør det vanskelig å få dem med i samarbeidet.

Leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA), Petter Brelin, mener derimot at fastlegene ikke er vanskelige å lede.
– Rapporten viser at fastlegene ønsker fornuftig og medisinskfaglig ledelse. Men kommunene bruker i liten grad mulighetene de har til å lede, sier Brelin.
Han viser til at fastlegetjenesten er den mest underledede delen av kommunal sektor.
– Antakelig er det fordi fastlegetjenesten har fungert godt og klart seg selv, og det har vært større behov for å fokusere på andre sektorer, sier han.

– Selvkritikk
Han forstår behovet for å sy fastlegetjenesten bedre sammen med de andre kommunale tjenestene.
– Når én av fire i den administrative ledelsen svarer at de ikke er fornøyd med ledelsen av fastlegene, er det nok selvkritikk. Rapporten viser at de ikke bruker de ledelsesverktøyene de har, og jeg tror ikke de vet hvilke muligheter som finnes, sier Brelin.
– Er finansieringssystemet et problem?
– Akkurat som kommunen må finansiere ledelsen av de fastlønnede, må de også finansiere de næringsdrivende. Dette kan gjøres for eksempel gjennom møtegodtgjørelser. Dette bør kommunene ta seg råd til, sier Brelin.


Må prioritere behandling
Han tror ikke fastlønn er løsningen.
– Fastlegens hovedoppgave er å levere best mulig behandling til kommunens innbyggere, ikke å sitte i møter. Å gå fra fastlønn til privat næringsdrivende, har løst kapasitetsproblemene og fungerer godt, sier Brelin.
Han understreker at fastlønn kan være en god idé noen steder, og at dette bør avtales lokalt.
– Leder Tor Arne Gangsø i Sentralt rådmannutvalg mener kommuner som har problemer med rekrutteringen, synes det er vanskeligere å insistere på at fastlegene deltar i samarbeidet. Kommentar?
– Jeg tror at fastleger i kommuner med få leger føler avmakt, og det er naturlig at de prioriterer pasientbehandling. Det er kommunenes ansvar å sørge for nok fastleger, sier Brelin.

Powered by Labrador CMS