KJERNEJOURNAL: 3,2 millioner nordmenn har nå tilgang. Foto: Skjermdump

Flere vil dele helseopplysninger

Over 90 prosent av befolkningen er komfortable med å dele helseopplysninger med helsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det kommer frem i en undersøkelse blant 1000 innbyggere som har fått kjernejournal. Kjernejournal er den første digitale løsningen for deling av pasientinformasjon på tvers av virksomheter og nivåer i helsetjenesten.

Den ble første lansert i 2013 og har siden blitt utvidet til å omfatte flere kommuner og sykehus. Nå har 3,2 millioner nordmenn fått sin kjernejournal, ifølge Direktoratet for E-helse.

Halvparten uvitende
Blant de spurte i undersøkelsen er det likevel bare drøyt halvparten som svarer at de har hørt om kjernejournal. 27 prosent oppgir at de har logget seg inn. De som har hørt om kjernejournal har i hovedsak blitt informert via epost fra Helsedirektoratet eller via media.

– Vi ser at den blir godt tatt imot, men vi hadde nok ønsket at enda flere brukte løsningen. Allmennlegene har mindre nytte av den siden de kjenner pasientene godt, selv om de også får gjestepasienter. Hovedsakelig er løsningen laget for legevakt, akuttmottak og sykehus, sier avdelingsdirektør Rune Røren i Direktoratet for E-helse.

OSLO NESTE: Avdelingsleder Rune Røren i Direktoratet for e-helse ønsker mer bruk av kjernejournal. 1. september er det OUS sin tur. Foto: Rebecca Ravneberg

Trygge på sikkerheten
Undersøkelsen viser at 92 prosent er komfortable med å dele «kritisk informasjon», det vil si helseopplysninger som det kan være avgjørende at helsepersonell kjenner til i en akuttsituasjon. Dette er en økning fra 81 prosent i 2014. Over 90 prosent er også villige til å dele informasjon om legemidler og fastlege.

Innbyggerne har stor tillit til at sikkerheten er godt ivaretatt, og bare 11 prosent sier de vil vurdere å reservere seg mot kjernejournal.

Oslo neste
Røren forteller at planen videre er at Oslo Universitetssykehus (OUS) skal begynne å ta i bruk kjernejournalen fra 1. september. Alle Osloborgere vil motta en epost om dette i forkant. Deretter skal journalen spres videre til Helgeland, Nordland og Finnmark i oktober. Allerede nå er det mulig å gå inn å registrere seg for de som ønsker det.

I kjernejournal kan både innbyggere, fastlege, legevakt og sykehus se de samme opplysningene, uavhengig av hvilket journalsystem de bruker. Innbyggere kan medvirke ved å legge inn egne opplysninger.

Powered by Labrador CMS