SNAKKET TIL LEGENE: – Mer enn noen annen spesialitet utforsker dere det ukjente sammen med pasientene deres, sa USAs visepresident Joe Biden i sin tale til på kreftkongressen i Chicago. Foto: ASCO/Todd Buchanan 2016 Foto:

USAs visepresident vil ha bedre samarbeid mellom forskerne

Deling av forskningsdata og raskere rekruttering av pasienter til kliniske studier. Det er to av hjørnestenene i USAs nye satsing på kreftforskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: Mandag ettermiddag snakket USAs visepresident Joe Biden om visjonene sine for prosjektet «Cancer Moonshot».

Han viste til stor innsats fra det amerikanske forsvaret og til innsamling av titalls millioner dollar under ebola-epidemien - fordi innsatsen fra Verdens helseorganisasjon ikke var tilstrekkelig.

– På samme akutte måte må vi se på kreft, sa Biden foran tusenvis av entusiastiske tilhørere på ASCO-kongressen.

I januar valgte president Barack Obama visepresident Joe Biden til å lede et «cancer moonshot». Målet er å doble hastigheten på fremskrittene for å kunne kurere kreft – ti års fremskritt i kreftforskningen skal skje i løpet av fem år.

Store utfordringer
Under talen sin kom Biden inn på den store utfordringen kreftforskningen står overfor.

– Det er over 200 ulike typer kreft, og det samme har vi ikke ved diabetes eller hjertesykdom, sa Biden.

BEGEISTRET: – Han oppsummerte på en veldig god måte det dette handler om fra et overordnet perspektiv, mener ASCO-deltaker Paal Brunsvig, leder av Enhet for utprøvende kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus. Foto: Lasse Moe

Han mener onkologer og andre kreftleger har en unik rolle.

– Mer enn noen annen spesialitet utforsker dere det ukjente sammen med pasientene deres.

Optimisme
Det finnes riktignok flere grunner til optimisme, mente visepresidenten og nevnte flere lovende forskningsmetoder som har kommet de siste årene, og ikke minst fremskrittene innen immunterapi.

Og politisk virker det også som at det er enighet:

– Kreft er snart det eneste spørsmål som demokratene og republikanerne kan samarbeide om. Og det er ingen spøk, sa Biden.

Åpne databaser
Under talen viste han til noen av de prioriterte områdene i satsingen, blant annet samarbeid om forskningsdata – fra grunnforskning til klinikk. Ett eksempel var at han tidligere på dagen hadde innviet en stor satsning på kreftgenomikk på University of Chicago.

– Denne databasen skal være åpen for alle slik at forskerne skal kunne analysere dataene ut fra sitt ståsted, sa Biden.

Han ønsket også å se nye måter for å rekruttere pasienter til kliniske utprøvinger.

– Ingen skal behøve å avstå fra å være med i en klinisk studie fordi de ikke har råd til bensin for å komme seg dit eller ikke har råd til en barnevakt hjemme, sa Joe Biden.

«Snakket med oppriktighet»
Onkolog Paal Brunsvig, leder av Enhet for utprøvende kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus, satt i salen og hørte Bidens tale med stor interesse og begeistring.

– Jeg synes han fremstod som en klok mann. Det virket riktig det han sa – talen var ikke en del av en valgkamp, men som et oppriktig engasjement for kreft. Han har opplevd kreft i sin nærmeste familie, og det gjør noe med ens holdninger til hva som er viktig og ikke så viktig her i verden, sier Brunsvig til Dagens Medisin.

Han legger til at Biden la stor vekt på at bare fire prosent av kreftpasientene inkluderes i kliniske studier.

– Han oppfordret oss til å dele data, jobbe sammen, jobbe internasjonalt og dele forskningsresultater for å komme videre. Han oppsummerte på en veldig god måte det dette handler om fra et overordnet perspektiv, mener Brunsvig.

Powered by Labrador CMS