BEDRE ENN FORVENTET: - Dette er en mye bedre overlevelse enn forventet for denne gruppen. For disse pasientene er det i dag ikke noe godt behandlingsalternativ, sier overlegene Åslaug Helland og Odd-Terje Brustugun ved Avdeling for kreftbehandling, Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet. Foto: Lisbeth Nilsen Foto:

Nytt antistoff viste effekt ved lungekreft

For første gang er det prøvd ut målrettet terapi på småcellet lungekreft i en mindre fase I-studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: I en fase I-studie med 74 pasienter med småcellet lungekreft, førte behandling med et nytt antistoff (rovalpituzumab tesirine) til stopp i tumorvekst og krymping av svulsten.

Pasientene hadde fått tilbakefall etter førstelinjebehandling med cellegift.

Best effekt hadde pasienter med høye nivåer av DLL3 i tumor, et protein som ikke finnes i normale celler.

Studien ble lagt frem på ASCO søndag.

Levde lengre
Hos dem med høyest DLL3-uttryk var median overlevelse på 8 måneder. Nær én av tre var fortsatt i live etter ett år, og hos halvparten av pasientene med best respons hadde kreftsvulsten skrumpet.

- Dette er den første målrettede behandlingen ved småcellet lungekreft, og viste en mye bedre overlevelse enn forventet for denne gruppen. For disse pasientene er det i dag ikke noe godt behandlingsalternativ, og det har ikke skjedd mye for denne pasientgruppen på tiår, sier Åslaug Helland, overlege ved Avdeling for kreftbehandling, Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet.

Hun understreker imidlertid at det trengs flere studier for å kunne si noe sikkert om overlevelseseffekten.

Mulig ny markør
Overlegekollega ved OUS, onkolog Odd-Terje Brustugun, understreker at dette er en studie i tidlig fase, men at resultatene fra den første målrettede behandlingen mot denne typen lungekreft er oppmuntrende.

- Nesten ingen av disse ville ha levd etter ett år på den behandlingen vi gir i dag. Mange pasienter har i dag ingen effekt av en behandling som har store bivirkninger, sier Brustugun.

Blant de hyppigste bivirkningene ved antistoffet var væske i lungene og rundt hjertet og lave blodplater.

Brustugun legger til at det er interessant å se at forskerne kan ha funnet en prediktiv markør for småcellet lungekreft. Cirka 70 prosent av pasientene viste seg å ha høyt uttrykk av DLL3.
Kombinasjon av sjekkpunkt-hemmere
På ASCO lørdag ble det også lagt frem en annen fase I/II-studie på småcellet lungekreft. Her var nivolumab sammenlignet med kombinasjonsbehandlingen nivolumab og ipilumab i ulike doseringer hos pasienter som har progrediert etter ett eller flere andre behandlingsregimer med cellegift.

Objektiv respons, som er skrumping av kreftsvulsten, ble sett hos over én av fem av pasientene på kombinasjonsbehandling med høyeste dosering av ipilumab og laveste dose av nivolumab. Responsraten på nivolumab alene var 10 prosent.

Doblet
Ett-årsoverlevelsen for kombinasjonsbehandlingen var på cirka 40 prosent.

- Kombinasjonen ga omtrent dobbelt så høy responsrate som nivolumab alene og nesten dobbelt så lang overlevelse. Dette er veldig gledelige resultater, men en kostbar behandling, sier Helland.

Det var mer bivirkninger i gruppen som fikk nivolumab og ipilumab i kombinasjon. Ingen pasienter som fikk kombinasjonsbehandling med laveste dose nivolumab på 1 mg/kg kroppsvekt og samme dosering av ipilimumab, hadde alvorlige bivirkninger.

- Det er interessant å se at bivirkningen ved kombinasjonsbehandling var mindre enn samme behandling for malignt melanom, bemerker Brustugun.

Studien er publisert i Lancet Oncology.

Småcellet lungekreft utgjør 10-15 prosent av lungekrefttilfellene og har dårligere prognose enn ikke-småcellet lungekreft.

Powered by Labrador CMS