MINDRE DØD i SCREENING-LAND: En ny studie har undersøkt sammenhengen mellom dødelighet av livmorhalskreft og hvor tidlig landene innførte screeningprogrammer. Foto: Thinkstock

Livmorhalskreft: Bedre overlevelse i land med screening

Land som var tidlig ute med å innføre screeningprogrammer for livmorhalskreft opplevde raskere fall i dødelighet enn naboland som var senere ute med screening.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: Jo tidligere land innførte screeningprogrammer for livmorhalskreft, desto større har nedgangen i dødelighet som følge av kreftsykdommen vært i disse landene. Slik konkluderer en studie som ble presentert på kreftkongressen ASCO 2016 mandag.

Sammenlignet naboer
Forskerne bak studien har undersøkt fire par med naboland som innførte screeningprogrammer henholdsvis tidlig og sent – deriblant fire nordiske land. Sammenligningen er basert på dødelighetsstatistikk fra databasen til Verdens helseorganisasjon (WHO) i perioden 1962-1985.

På bakgrunn av denne statistikken har forskerne funnet at nedgangen i dødelighet var kraftigere i landene som var tidligst ute med å innføre screeningprogrammer – Sverige, med en nedgang på 51,9 prosent, Finland ned 64,5 prosent, Nederland ned 54,5 prosent og Nord-Irland ned 39,9 prosent – i denne perioden.

Ingen bryst-sammenheng
Dødeligheten falt mindre i nabolandene som var senere ute med å innføre screeningprogrammer – Norge, med en nedgang på 22,8 prosent, Danmark ned 46,6 prosent, Belgia ned 27 prosent og Irland ned 13,4 prosent – i den samme perioden.

Forskerne har også undersøkt om det finnes noen tilsvarende sammenheng mellom innføringen av mammografiscreening og dødelighet som følge av brystkreft. Imidlertid fant de ingen slik sammenheng.

Powered by Labrador CMS