MARKØRER I BLODPRØVER: Oluf Dimitri Røe presenterte resultater fra en pilotstudie som har lett etter tidlige markører for lungekreft i blodprøver fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Håper studieresultater kan føre til test for tidlig lungekreft-diagnose

Pilotstudie antyder at man kan finne biomarkører for lungekreft i blodprøver tatt flere år før kreftdiagnosen er stilt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: Under kreftkongressen ASCO 2016 presenterte forskningsprosjektet «Cancer Biomarkers in HUNT» resultatene fra en pilotstudie der man har forsøkt å finne biomarkører for lungekreft ved å analysere mikroRNA – signalmolekyler som påvirker hvordan DNA-et fungerer.

Studiens førsteforfatter Oluf Dimitri Røe, overlege ved Sykehuset Levanger og post-doktor ved NTNU, mener de foreløpige resultatene gir grunn til optimisme med tanke på å utvikle en test for å oppdage lungekreft tidlig:

– Foreløpig synes vi resultatene er lovende, og vi føler at vi er på god vei til å finne en test for tidlig diagnostikk av lungekreft. Kanskje kan vi legge frem mer sikre resultater på ASCO neste år, sier Røe.

«Cancer Biomarkers in HUNT»

Forskningsprosjekt som leter etter biomarkører for lungekreft og mesotheliom, ved å analysere blodprøver fra HUNT-biobanken.Formålet med prosjektet er å utvikle testmetoder for tidlig diagnostikk, ettersom tidlig oppdagelse har stor betydning for muligheten til å helbrede disse kreftformene.Prosjektet er et samarbeid mellom forskningsmiljøer fra flere land, deriblant forskere tilknyttet Helse Nord-Trøndelag og NTNU.I vinter ble prosjektet tildelt 300.000 amerikanske dollar fra den internasjonale lungekreftorganisasjonen IASLC og Bonnie J. Addario Lung Cancer Foundation.

Sammenheng mellom molekyl og signalvei
Studien er basert på serumprøver som er innhentet gjennom den tredje runden av Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), som ble gjennomført i perioden 2006 til 2008.

Her har man analysert blodserum fra 14 personer, tatt ett til fire år før de ble diagnostisert med lungekreft. Disse prøvene er kontrollert mot blodserum fra 28 ikke-kreftsyke personer – matchet mot kreftpasientene ut fra kjønn, alder og hvorvidt de er røykere eller ikke.  Analyser av disse prøvene viser at det er forskjellig hvilke signalmolekyler man finner hos personer som senere utvikler kreft, sammenlignet med dem som ikke utvikler kreft.

– Det er noen kandidatmolekyler vi har sett på, og vi har hatt antagelser om hvilke signalveier de kan tenkes å styre. Nå har vi har funnet en sterk sammenheng mellom disse signalmolekylene og signalveiene, sier Røe.

Følges opp med større materiale
Neste skritt for prosjektet er nå å analysere et større antall prøver for å se om man gjør de samme funnene på et større materiale: I første omgang vil prosjektet undersøke et materiale på rundt 100 caser og kontroller.  Hvis disse analysene bekrefter resultatene fra pilotstudien, følger en valideringsfase med mer fokusert analyse av flere hundre prøver, før en eventuell test for tidlig lungekreftdiagnostikk kan prøves ut i kliniske studier.

– Hvor langt frem i tid kan utviklingen av en kommersiell test tidligst ligge?

– Hvis alt går som det skal, kan datagrunnlaget for en test kanskje være klart om 1,5 år. Hvor lang tid det går fra det tidspunktet og frem til en kommersiell test er tilgjengelig, er det umulig å gjette på, sier Røe.

Powered by Labrador CMS