– FDA har godkjent behandlingen før den er sammenlignet med standardbehandling

Flere studier om immunterapi mot blærekreft ble lagt frem på ASCO 2016.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: Under årets ASCO-kongress har det vært et stort antall abstrakter om blærekreft sammenlignet med de siste årene – deriblant flere tidligfasestudier på immunterapi mot denne kreftformen.

Daniel Heinrich, overlege ved Akershus universitetssykehus (Ahus), mener det er gledelig at man ser nye medikamenter som kan være til nytte for blærekreftpasienter, men understreker at man mangler studier som sammenligner immunterapi med standardbehandling.

– Det amerikanske legemiddelverket FDA har allerede konkludert med at dette er effektiv behandling. De har godkjent ett av disse medikamentene for pasienter som tidligere har stått på cellegiftbehandling. Man kan også forvente at disse legemidlene innen rimelig kort tid vil tilbys pasienter som av ulik grunn ikke kan få cellegift, og det på bakgrunn av tidligfasestudier – altså uten at behandlingen har vært sammenlignet med standardbehandling, sier Heinrich til Dagens Medisin.

Flere studier ble presentert
Under en sesjon om urologisk kreft på ASCO søndag ble det lagt frem resultater fra tre tidligfasestudier om immunterapi mot blærekreft:

En fase 2-studie på PD-L1-hemmeren atezolizumab viste overall responsrate på 19 prosent. Dette legemiddelet ble tidligere i vår godkjent av den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA for behandling av blærekreft. Studien var enarmet, og har derfor ikke sammenlignet legemiddelet med standardbehandling. Pasientene i studien fikk atezolizumab enten som førstelinje- eller som andrelinjebehandling.

En fase 1/2-studie på PD-L1-hemmeren durvalumab konkluderer med at legemiddelet har en trygg sikkerhetsprofil. Studien har foreløpig ikke samlet nok data til å rapportere om median overlevelse. Rundt 15 prosent av pasientene har respons på medikamentet. Lengste pågående respons er på 11 måneder, ifølge abstraktet.

En fase 1/2-studie på PD1-hemmeren nivolumab viste lovende effektivitet og akseptabel sikkerhet hos pasienter som tidligere hadde fått behandling for metastatisk blærekreft. Abstraktet til studien viser til at 78 pasienter foreløpig er behandlet. Av disse står 33 prosent fortsatt på behandling, med en median behandlingstid på 213 dager.

God effekt for en fjerdedel
Heinrich viser til at resultatene foreløpig viser at rundt 25 prosent av pasientene har god effekt av immunterapi.

– Det betyr at 75 prosent av pasientene har ikke den gode effekten som man – kanskje særlig som pasient – forventer når man hører ordet immunterapi. Hvordan man skal selektere dem som faktisk har denne gode effekten, har vi per i dag ikke fått presentert noen løsning på, sier han.

Powered by Labrador CMS