SLUTTER MED MEDISINER: - Vi vet at mange slutter med medisinene. Ikke alle går til kontroll hos onkolog, og det kan være en utfordring å fange opp disse pasientene, sier overlege Stephanie B. Geisler ved Bærum sykehus. Foto: Lisbeth Nilsen Foto:

- Det er nok et alternativ for utvalgte pasienter

Overlege og onkolog Stephanie B. Geisler vil vurdere å tilby aromatasehemmer i ti år til brystkreftpasienter med høy risiko for tilbakefall.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Jeg må si at jeg synes det er stor begeistring fra artikkelforfatterne over små forskjeller. Erik Wist, professor emeritus og onkolog

CHICAGO: Søndag ble det lagt frem en stor studie som har sammenlignet behandling med aromatasehemmere i fem år – som er standard i dag – med ti år for postmenopausale kvinner med brystkreft uten spredning.
Se også videointervju med professor Paul Goss, som presenterte studien, her.

Resultatene viste at den relative risikoen for tilbakefall ble signifikant redusert med 34 prosent blant dem som fikk aromatasehemmere i ti år, sammenlignet med i fem år.

- Ti års behandling vil være en mulighet for utvalgte pasienter. Og de som har gjennomført en behandling i fem år, tolerer den nok godt og vil trolig være motivert for å fortsette i fem år til. Studien viste ingen effekt på totaloverlevelse. Har de ikke fått residiv etter fem år, er de nok i en god prognosegruppe, selv om de har en livslang risiko for tilbakefall. Men vi må velge ut de rette pasientene til så lang behandling, sier Stephanie B. Geisler, som er overlege ved Kreftseksjonen på Bærum sykehus.

Tett oppfølging
Hun understreker viktigheten av tett oppfølging når pasientene får aromatasehemmer.

- Vi vet at compliance, etterlevelse av medisineringen, avtar med behandlingslengde. Og når behandlingen er rettet mot å redusere en risiko, vet vi at compliance reduseres. Vi vet at mange slutter. Ikke alle går til kontroll hos onkolog, og det kan være en utfordring å fange opp disse pasientene.

Geisler legger til at mange opplever bivirkningene tidlig.

- Og det øker jo risikoen for at de slutter med medisinen. Det er viktig at legen følger kvinnene tett og motiverer dem til å fortsette med behandlingen. Vi leger må kommunisere til alle pasientene i adjuvant behandling at aromatasehemmerne kan forhindre tilbakefall - også ved standardbehandlingslengde, og det er her jeg tror det største potensialet for bedre forebyggende behandling ligger – å unngå at pasientene slutter tidlig, sier Geisler.

- Hva vil du nå gjøre i møtet med dine brystkreftpasienter?

- Jeg vil vurdere å tilby dette til pasienter med høy risiko for tilbakefall. Noen pasienter er veldig redde for tilbakefall og vil gjøre alt for å unngå å få kreft på nytt. Men som sagt det er nok et alternativ for utvalgte pasienter, svarer Geisler.

Ikke overbevist
Professor emeritus Erik Wist og mangeårig leder av Norsk brystcancergruppe sier at mange har ventet lenge på denne studien. Han er imidlertid ikke overbevist om nytten ved å forlenge behandlingstiden med fem år.

- Resultatene fra studien gir et visst grunnlag for å diskutere om pasientene skal gå på dette i ti år. Men jeg må si at jeg synes det er stor begeistring fra artikkelforfatterne over små forskjeller, sier Wist.

Han legger til at studien ikke ga noen gevinst på overlevelse.

- Og jeg synes kanskje de underdriver bivirkningene. Det var ingen forskjell i livskvalitet, men kan hende fanger ikke instrumentene for livskvalitet opp plagene godt nok.  Kvinnene i studien har jo allerede gått på aromatasehemmer i fem år og tåler det trolig bra siden de har sagt ja til å delta i studien. Derfor er de en selektert pasientgruppe.

BETYDNING: - Vi har lenge mistenkt at noen pasienter ville profitere på utvidet behandling med aromatasehemmere, og det bekrefter nå denne studien, som etter min mening vil ha betydning for praksis i Norge, sier professor og overlege Jürgen Geisler ved Ahus.

Lokale tilbakefall
Den absolutte forskjellen i tilbakefall er på fire prosentpoeng.

- Dersom en vesentlig del av tilbakefallene var lokale, kan det forklare at det ikke var signifikant forskjell i overlevelse.

- Tror du studien vil endre praksis i Norge?

- Jeg tror det blir en vanskelig diskusjon, men uansett hva man velger, må brystonkologene ha en beredskap for å diskutere dette med pasientene, sier Wist.

«Vil ha betydning»
Professor Jürgen Geisler, overlege ved Kreftavdelingen på Ahus kjenner godt til MA17R-studien.

- Dette er en av de viktigste studiene på aromatasehemmere. Vi har lenge mistenkt at noen pasienter ville profitere på utvidet behandling med aromatasehemmere, og det bekrefter nå denne studien, som etter min mening vil ha betydning for praksis i Norge, sier Jürgen Geisler.

Han mener ti års behandling med aromatasehemmer vil være aktuelt for pasienter som ikke har mange bivirkninger og som i utgangspunktet har indikasjon for adjuvant antihormonbehandling.

- Det kan hende at vi kommer til å forbeholde denne ti års behandlingen for pasienter med spesielle risikofaktorer. Dette vil bli diskutert innenfor Norsk brystcancergruppe.

- Studien fant ingen forskjell i overlevelse. Hva er din kommentar til det?

- Nei, og det er nok fordi så mange blir likevel helbredet i denne gruppen. En reduksjon i tilbakefallsraten på 34 prosent er likevel et ganske klart tall, sier Jürgen Geisler.

Powered by Labrador CMS