Lovende resultater på målrettet behandling utenfor indikasjon

Ny studie antyder at behandling med fire klasser målrettede kreftlegemidler har effekt på nye indikasjoner. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: Forskere ved Sarah Cannon Research Institute presenterte lørdag foreløpige funn fra den såkalte MyPathway-studien – en fase 2-studie som undersøker effekten av målrettet kreftbehandling utenfor indikasjon.

Ved å behandle med legemidler som er godkjent for å behandle kreft med spesifikke genmarkører, har denne studien undersøkt om behandlingene også kan ha effekt mot kreftformer de ikke er indisert for.

Undersøker flere kreftformer
– HER2-målrettet terapi er for eksempel kun godkjent for å behandle brystkreft, men vi vet at de samme mutasjonene og abnormitetene kan finnes i andre kreftformer også. Denne studien ser på ikke-indisere kreftformer med behandlinger som er målrettet mot disse molekylære abnormitetene, sier førsteforfatter John D. Hainsworth til Dagens Medisin.

Studien har foreløpig inkludert 129 pasienter, hvorav 29 har respondert på behandlingen. Etter planen skal studien pågå til den omfatter 500 pasienter. På bakgrunn av de foreløpige resultatene, vil studien rekruttere flere av pasientene som forventes å respondere godt på behandlingen, og færre av pasientene som har liten nytte av den.

I dialog med FDA
Hainsworth trekker frem tykk- og endetarmskreft med HER2-abnormitet som en pasientgruppe der studien viser lovende resultater, og der man nå øker rekrutteringen. Anslagsvis fem prosent av pasientene med tykk- og endetarmskreft har denne mutasjonen, ifølge Hainsworth.

Han opplyser at studiens sponsor Roche har kontaktet den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA for å avklare hvor mange pasienter som må inkluderes i videre studier, for at den HER2-målrettede behandlingen skal bli godkjent for pasienter med tykk- og endetarmskreft.

Powered by Labrador CMS