TILGANG PÅ MEDISINER: Regjeringen vil gjøre individuell refusjon mer rettferdig, ved at de metodevurderer alle legemidler. Foto:

Vil tette «legemiddelhull»

Alle legemidler skal metodevurderes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/HØGSKOLEN I OSLO OG AKERSHUS: I prioriteringsmeldingen foreslår regjeringen at at alle nye legemidler skal metodevurderes.
I dag blir legemidler som gis på individuell refusjon ikke underlagt samme vurdering som andre legemidler.

 – Har vært en åpen dør
– Dette har vært en åpen dør som har gitt noen tilgang til legemidler uten at de er vurdert faglig eller økonomisk. Regningen har vært sendt folketrygden. Nå tetter vi dette hullet ved at alle legemidler skal vurderes på samme måten, sa helseminister Bent Høie (H) da han la frem meldingen.
– Legers mulighet til å søke om legemidler på individuell refusjon for sin pasient, uten at en felles vurdering ligger til grunn, er urettferdig, mener Høie.
Urettferdighet
– Vi vil hindre urettferdigheten i at sterke pasientgrupper eller organisasjoner oppnår bedre tilgang til legemidler, på bekostning av svakere grupper.

 Metodevurdering av alle legemidler kan føre til at flere legemidler blir finansiert ved forhåndsgodkjent refusjon, dersom prinsippene for prioritering er oppfylt.

 Det er en fordel for både pasienter og leger, fordi det vil gi raskere tilgang når beslutningen om å finansiere legemiddelet først er tatt. De som allerede har fått legemidler på individuell refusjon, vil beholde dem, heter det i meldingen.

Powered by Labrador CMS