Administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), Karita Bekkemellem, er stort sett positiv til innholdet i prioriteringsmeldingen som ble lagt fram fredag. Foto: Per Corneliussen

Legemiddelindustrien: – Lettet, men bekymret for refusjons-omlegging

Legemiddelindustrien (LMI) er positivt overrasket over det meste av det som kommer frem i Prioriteringsmeldingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Blant annet er de glade for den økte satsingen legemidler i sykehus, som kommer frem av stortingsmeldingen om prioritering, som nå er lagt frem.

Glad for heving av bagatellgrensen
– Vi stiller oss bak regjeringens ønske om at prioritering skal være en gjennomgående aktivitet som omfatter alle deler av helse- og omsorgssektoren. Vi mener det frem til nå har vært et for stort fokus på legemidler i prioriteringsdebatten, selv om dette kun utgjør en liten del – rundt seks prosent - av de samlede helseutgiftene, sier LMI-direktør Karita Bekkemellem.

– Det er også gledelig at Regjeringen foreslår å heve den såkalte bagatellgrensen fra 25 til 100 millioner for legemidler som refunderes over Folketrygden (Blåreseptordningen). Disse viktige signalene må følges opp av Stortinget gjennom økte bevilgninger i tiden som kommer.

–  Individuell refusjon som sikkerhetsnett
Bekkemellem mener imidlertid at forslaget om omlegging av ordningen med individuell refusjon, må granskes nøye:

– Regjeringen ønsker at de foreslåtte prioriteringskriteriene i fremtiden også skal gjelde for individuell refusjon. Dette er i så fall en omfattende omlegging av et svært viktig sikkerhetsnett, og LMI mener dette må vurderes nøye før det eventuelt vedtas.

– Særlig viktig at slike endringer ikke slår bena under Regjeringens gode signaler om å sikre små pasientgrupper og pasienter med sjeldne lidelser et godt og likeverdig behandlingstilbud, sier Bekkemellem. 

Powered by Labrador CMS