FIKK OVERRAKT RAPPORT: Nærings- og fiskeriminister Monica Mæland (H) fikk i dag overrakt en rapport om verdiskapning i helsetjenesten. Her på videooverføring sammen med Karita Bekkemellem (LMI) og Kristin Skogen Lund (NHO). Foto: Espen Snipstad, LMI.

Industrien eksporterte for 20 milliarder i 2015

Ifølge en ny rapport brukes over 2,5 milliarder i norsk helseindustri på forskning og utvikling. Tilgang på kapital er ifølge rapporten den største flaskehalsen for utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I dag ble rapporten «Verdiskapning i Helsetjenesten» overrakt nærings- og fiskeridepartementet, under Lanseringskonferansen for helsenæringens tall og fakta, som ble avholdt i dag på Næringslivets hus i Oslo.
Rapporten tar for seg verdiskapning blant alle industriaktører i Norge, både private og offentlige.

Analysene er utarbeidet av Menon Economics på oppdrag fra ti bransjeaktører.

Les rapporten her! 


Eksporterte for 20 milliarder
Rapporten viser at helseindustrien eksporterte for 20 milliarder kroner i 2015. Store summer brukes på forskning og utvikling: Over 2,5 milliarder kroner i 2015, ifølge en pressemelding fra næringslivsaktørene.
Ifølge rapporten er tilgang på kapital den største flaskehalsen for utvikling.

– Norge står midt oppe i en omstilling. Det er stort behov for arbeidsplasser og eksportinntekter. Her har helsenæringen en viktig plass, uttaler administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, i meldingen.

Næringslivsaktørene

Disse selskapene står bak rapporten:NHO, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd, Abelia, Inven2, Oslo Medtech Legemiddelindustrien (LMI), Oslo Cancer Cluster, Norwegian Smart Care Cluster, NORIN og Nansen Neuroscience Network.


Etterlyser næringspolitikk
– At nettopp Nærings- og fiskeridepartementet stiller opp og får overlevert rapporten om verdiskapningen i helsetjenesten er svært viktig. Det må legges til rette for en politikk der helsefeltet ikke bare blir sett på som en utgiftspost, men en næring som kan bidra til både inntekter og arbeidsplasser, skriver leder i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem i sin blogg på Dagens Medisin.
I blogginnlegget sitt løfter Bekkemellem frem følgende tall fra rapporten, som er utarbeidet av Menon Economics:

- Verdiskapningen i helsenæringen har fordoblet seg i tiårsperioden 2004-2014, og bedriftene rapporterer om fortsatt vekst i 2015.
- Den private helsenæringen skapte tilsammen verdier for nærmere 50 milliarder kroner i 2014.
- Helsenæringen sysselsetter over 67 000 personer, en økning på godt over 23 000 personer siden 2004.
- Helsenæringens samlede forsknings- og utviklingsinnsats var på 2,5 milliarder kroner i 2015.
- Helseindustrien eksporterte for 20 milliarder kroner i 2015. Det er utenfor Norge det store vekstpotensialet ligger.

Powered by Labrador CMS