Audun Vik i studentorganisasjonen UAEM oppfordrer helseminister Bent Høie til handling når WHOs medlemsland møtes for å stemme over en ny innovasjonsmodell. Modellen skal sikre tilgang på medisiner i de fattigste landene. Foto: Colourbox/Audun Vik

Ber helseministeren støtte ny modell for utvikling av medisiner

Det er medlemslandsmøte i Verdens helseorganisasjon (WHO) og Audun Vik i UAEM ber helseministeren støtte opp om et nytt forslag.  

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En mulig ny modell for utvikling av medisiner kan være slutten på en tiår lang kamp for å sikre tilgang til medisiner i fattige land.

Det mener studentorganisasjonen Universities Allied for Essential Medicine (UAEM).
Norsk talsperson for UAEM, Audun Vik, sier WHO har jobbet med alternativer til dagens innovasjonsmodell i ti år. 

Onsdag skal medlemmene i WHO diskutere modellen.

– Den siste rapporten kom i 2012. Den foreslo en internasjonal avtale som innebærer å flytte offentlige investeringer i medisinsk forskning til et globalt fond for forskning- og utvikling, sier Vik til Dagens Medisin.

– Hensikten er å stimulere innovasjon basert på folkehelsebehov, ved å bygge på prinsipper som open access og de-linkage - åpen deling av forskningsfremskritt - og frakobling av kostnadene for utvikling fra den endelige prisen på legemiddelet. Legemiddelindstrien vil ikke være avhengige av salgspris eller -volum, da de premieres gjennom fondet. 

UAEM mener også at en bærekraftig finansiering vil kunne sikres gjennom bidrag fra alle medlemsland, og at modellen promoterer åpen forskning med mer samarbeid og global kunnskapsdeling. 

I en kronikk på NRK Ytring nylig, oppfordret studenter i UAEM Bent Høie til å gripe sjansen, og å støtte opp om forslaget  

– Millioner av mennesker dør som følge av dagens modell for utvikling av medisiner. I dag møtes WHOs medlemsland for å stemme over en ny, bærekraftig og rettferdig innovasjonsmodell. Helseminister Bent Høie oppfordres til å gripe sjansen og handle, skriver de.

Powered by Labrador CMS