Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Audun Vik i studentorganisasjonen UAEM oppfordrer helseminister Bent Høie til handling når WHOs medlemsland møtes for å stemme over en ny innovasjonsmodell. Modellen skal sikre tilgang på medisiner i de fattigste landene.

Audun Vik i studentorganisasjonen UAEM oppfordrer helseminister Bent Høie til handling når WHOs medlemsland møtes for å stemme over en ny innovasjonsmodell. Modellen skal sikre tilgang på medisiner i de fattigste landene. Foto: Colourbox/Audun Vik

Ber helseministeren støtte ny modell for utvikling av medisiner

Det er medlemslandsmøte i Verdens helseorganisasjon (WHO) og Audun Vik i UAEM ber helseministeren støtte opp om et nytt forslag.  

Annons:

En mulig ny modell for utvikling av medisiner kan være slutten på en tiår lang kamp for å sikre tilgang til medisiner i fattige land.

Det mener studentorganisasjonen Universities Allied for Essential Medicine (UAEM).

Norsk talsperson for UAEM, Audun Vik, sier WHO har jobbet med alternativer til dagens innovasjonsmodell i ti år. 

Onsdag skal medlemmene i WHO diskutere modellen.

– Den siste rapporten kom i 2012. Den foreslo en internasjonal avtale som innebærer å flytte offentlige investeringer i medisinsk forskning til et globalt fond for forskning- og utvikling, sier Vik til Dagens Medisin.

– Hensikten er å stimulere innovasjon basert på folkehelsebehov, ved å bygge på prinsipper som open access og de-linkage - åpen deling av forskningsfremskritt - og frakobling av kostnadene for utvikling fra den endelige prisen på legemiddelet. Legemiddelindstrien vil ikke være avhengige av salgspris eller -volum, da de premieres gjennom fondet. 

UAEM mener også at en bærekraftig finansiering vil kunne sikres gjennom bidrag fra alle medlemsland, og at modellen promoterer åpen forskning med mer samarbeid og global kunnskapsdeling. 

I en kronikk på NRK Ytring nylig, oppfordret studenter i UAEM Bent Høie til å gripe sjansen, og å støtte opp om forslaget  

– Millioner av mennesker dør som følge av dagens modell for utvikling av medisiner. I dag møtes WHOs medlemsland for å stemme over en ny, bærekraftig og rettferdig innovasjonsmodell. Helseminister Bent Høie oppfordres til å gripe sjansen og handle, skriver de.

 

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Fastlege blir ny statssekretær

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!