Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

ØKT BESKYTTELSE: Gjennom smittebegrensning, vil HPV-vaksinering av gutter øke beskyttelsen mot HPV-relatert livmorhalskreft hos jenter og forebygge annen HPV-relatert kreft, som også rammer menn. Illustrasjonsfoto: Colourbox

ØKT BESKYTTELSE: Gjennom smittebegrensning, vil HPV-vaksinering av gutter øke beskyttelsen mot HPV-relatert livmorhalskreft hos jenter og forebygge annen HPV-relatert kreft, som også rammer menn. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ber Prioriteringsrådet vurdere HPV-vaksinering av gutter

Etter flere års utredning av HPV-vaksinasjon av gutter, nærmer det seg trolig en beslutning.

Annons:

HPV-vaksinering ble innlemmet i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, som et tilbud til 11-12 år gamle jenter.

I lang tid har det også vært diskutert om gutter bør tilbys HPV-vaksine gjennom barnevaksineprogrammet for å øke beskyttelsen mot HPV-relatert livmorhalskreft hos jenter gjennom smittebegrensning samt for å forebygge annen HPV-relatert kreft, som også rammer menn.

Nå skal Rådet for kvalitet og prioritering (Prioriteringsrådet) på sitt neste møte 2. juni diskutere om gutter bør innlemmes i vaksineprogrammet.

Ifølge Prioriteringsrådets mandat skal Rådet delta i vurderingen av befolkningsrettede tiltak som screening og vaksiner.

Flere runder
Diskusjonen i Prioriteringsrådet i juni blir trolig den siste av flere runder før Helse- og omsorgsdepartementet bestemmer seg for om også gutter skal inngå i vaksinasjonsprogrammet med HPV-vaksine.

Problemstillingen har vært gjenstand for diskusjon og utredning over flere år: I 2011 fikk Kunnskapssenteret i oppdrag av Folkehelseinstituttet (FHI) å systematisere kunnskap på området.

Kunnskapssenterets rapport kom i januar 2015 og konkluderte med at prisen på vaksinen avgjør om det er kostnadseffektivt å innlemme gutter i barnevaksinasjonsprogrammet.

Folkehelseinstituttet ønsket å gjøre en egen gjennomgang i tillegg og nedsatte en arbeidsgruppe i fjor. Denne gruppen konkluderte i vinter med at gutter bør tilbys HPV-vaksine.

Mulige alternativ
I tillegg til å vurdere om også gutter bør tilbys HPV-vaksine, ber HOD Rådet om å diskutere:

- Forholdet mellom økt vaksinasjonsdekning hos jenter versus at gutter også skal tilbys vaksinasjon.

- HPV-vaksinens potensielle effekt på kreft i svelget hos gutter/menn og hvilken betydning dette kan ha for kost/nytte-analysen.

- Om gruppen menn som har sex med menn (MSM) bør tilbys et særskilt vaksinasjonsprogram mot HPV, dersom vaksinen ikke skulle bli innført i barnevaksinasjonsprogrammet.

Støtter vaksine av gutter
Helseutvalget ser helst at alle gutter tilbys vaksinen. Leder Rolf Martin Angeltvedt sier utfordringen er å nå gutter som har sex med gutter tidlig nok:

– Vi vil gjennom ulike prosjekter kunne nå ut til denne gruppen med informasjon. Men med tanke på at ikke alle gutter i denne alderen er åpne om hvem de er forelsket i, og at det i tillegg er mange som har sex med jenter også, så ville dette bli en halvgod løsning. Vi støtter forslaget om at alle gutter skal tilbys denne, og at det vil styrke beskyttelsen for både jenter og gutter, sier Angeltvedt til Dagens Medisin.

Flere typer kreft
Humant papillomavirus (HPV) er en viktig årsak til livmorhalskreft, men også andre kreftformer hos både menn og kvinner, som analkreft og kreft i svelg.

For 2013 er det estimert at HPV-infeksjon forårsaket i alt cirka 300 krefttilfeller hos kvinner og cirka 90 krefttilfeller hos menn. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Doktor Proktor 26.04.2016 09.11.22

  Jeg tør nesten garantere at det ikke ville vært aktuelt å gi jenter en vaksine for å beskytte gutter, så det bør heller ikke være aktuelt å gi gutter en vaksine for å beskytte jenter. Hvis gutter skal vaksineres må det være for å beskytte nettopp guttene selv, ikke andre.

 • Bekymret far 26.04.2016 09.11.13

  Hva menes med: "gutter bør tilbys HPV-vaksine gjennom barnevaksineprogrammet for å øke beskyttelsen mot HPV-relatert livmorhalskreft hos jenter gjennom smittebegrensning"? Skal gutter på 11 år vaksineres for å beskytte kvinner som ikke har fått vaksine (altså de over 25 år og de som ikke vil ta vaksine)? Hvor mange smittede gutter vil ha sex med kvinner som ikke er smitta og samtidig over 14 år eldre?

 • Samfunnsmedisiner 26.04.2016 09.11.10

  Man bør kanskje analysere nytteverdien av HPV-vaksine av jenter før man også gir dette til alle gutter. I så fall må man vaksinere alle som er født etter 1991 hvis det skal ha noen målbar effekt. I tillegg til vaksinekostnaden vil dette kreve store ressurser til organisering, gjennomføring og evaluering av noe som i dag har usikker effekt.

Nyheter fra startsiden

ÅRSRAPPORT FOR KVALITETSREGISTERET

– Mindre overbehandling av prostatakreft

John-Aren Røttingen i Forskningsrådet

NY SENTERORDNING FRA FORSKNINGSRÅDET

Norges første kliniske forskningssenter til Bergen2

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!