IKT-UTFORDRINGER: Under debatten om pakkeforløp på DM Arena kreftkonferansen, var kreft-strategidirektør Kjell Magne Tveit i Helsedirektoratet (t.v.) og avdelingssjef Andreas Stensvold ved Sykehuset Østfold samstemte om IKT som en flaskehals. Foto: Per Corneliussen Foto:

Informasjon mellom sykehusene fortsatt per post

– I pakkeforløpene for kreft kan det ta opptil én uke fra informasjon om en pasient sendes fra ett sykehus til et annet, sier avdelingssjef Andreas Stensvold ved Sykehuset Østfold.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

DM ARENA/OCC INKUBATOR: Pakkeforløp var gjenstand for debatt på DM Arena kreftkonferansen onsdag. På spørsmålet om hvor det trengs ressurser, var avdelingssjef Andreas Stensvold ved Sykehuset Østfold klar på at IKT og kommunikasjon er en stor begrensning i dag.

– Mellom sykehusene og mellom fastlegene og sykehus oversendes informasjon i dag per post, og i liten grad elektronisk. Det kan bli en ventetid på opptil en uke fra posten går fra oss og blir stemplet inn som mottatt ved Oslo universitetssykehus, saStensvold.

Strategidirektør for kreft i Helsedirektoratet, Kjell Magne Tveit, bekreftet at det stemmer.

– Hittil har elektronisk kommunikasjon vært nærmest fraværende, og jeg håper det blir bedre, saTveit og la til: - Forsinkelsene kan nok også bli over enn en uke hvis sykehusene gjør nye vurderinger - mange pasienter går på tvers av sykehusene.

– Da må vi ha flere videomøter for å få bedre glidning mellom pasientene, og dette prøver vi på nå, bemerket Stensvold.

Over hele denne prosessen ligger en voldsom klam hånd av restriksjoner når det gjelder utveksling av informasjon til pasientens beste på tvers av helseforetakene. Fagdirektør Baard-Christian Schem i Helse Vest RHF

Lovverket – en sinke
Leder i Norsk onkologisk forening, Stein Sundstrøm, deler oppfatningen om at IKT er mye av grunnen til at man ikke oppnår forløpstidene man ønsker seg:

– IT-løsningene er egentlig mye på plass. Det som har vært sinker, er lovverket, og det er ganske frustrerende for helsefolk på grunnplanet, som ikke får de opplysningene man ønsker, fordi det settes sperrer. IT-utviklingen må samkjøres med lovverksutviklingen, og Datatilsynet og personvernet har vel nesten vært en ulykke for helsevesenet i mange sammenhenger, uttalte Sundstrøm under debatten.
- Klam hånd av restriksjoner
Fagdirektør Baard-Christian Schem i Helse Vest RHF stiller seg bak kritikken:

– Over hele denne prosessen ligger en voldsom klam hånd av restriksjoner når det gjelder utveksling av informasjon til pasientens beste på tvers av helseforetakene. Det er fristende når vi har politikere her å understreke at personvern, som er et honnørord i andre sammenhenger, også er en hindring av ting som er helt åpenbart nødvendig og riktig. Som onkolog har jeg selv møtt ganske mange kreftpasienter, og når døden truer blir personvernet mindre viktig, uttalte Schem.
Jobber med initiativer
Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol viser til at partiet allerede jobber med flere initiativer som tar for seg avveiningen mellom personvern og pasientbehandling, i forbindelse med et forslag partiet har fremmet om økt kommersialisering av helsedata.

– Formålet er god pasientbehandling, og personvernet må vektes mot andre hensyn – det er ikke løftet opp over de vurderingene, uttalte Kjerkol.
Ber om drahjelp
Ifølge Høyre-politiker Kristin Ørmen Johnsen er helsepolitikere forholdsvis positive til å vektlegge pasientbehandling på bekostning av personvern, men at skepsisen er langt større i andre hold.

– Vi må få litt drahjelp av Kreftforeningen og andre pasientorganisasjoner, for å formidle dette til dem som er ganske sterke motstandere av det. Jeg tror vi trenger mer offentlig debatt, hvis vi skal klare å få flertall i Stortinget for dette, uttalte Johnsen under debatten.

Powered by Labrador CMS