– Vi risikerer en fryktstyrt og ikke kompetansestyrt fagutøvelse

Fastlege Cathrine C. Oldeide i Sandnes er urolig for at frykten for å gjøre feil, øker bruken av spesialiserte legetjenester.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

UROLIG: Cathrine C. Oldeide uroer seg over at det mangler et nettverk som ivaretar leger som får konklusjonen pliktbrudd av fylkeslegen. Foto: Espen Mills

Fylkesmannen i Rogaland ligger både i 2014 og 2015 høyt oppe på statistikken over fylkesmenn som konkluderer med pliktbrudd overfor allmennleger, for så å avslutte saken lokalt.
29 fastleger fikk konklusjonen pliktbrudd av Fylkesmannen i 2015. I tillegg gikk seks saker videre til Statens Helsetilsyn – fire av dem førte til reaksjon.


Bekymret
Fastlege Cathrine C. Oldeide er bekymret.
– Jeg har en uro for at mange fylkeslegesaker som ender i pliktbrudd, kan bidra til at leger mister litt av gnisten til videre yrkesutøvelse. Jeg er også urolig for at frykten for å gjøre feil, øker bruken av spesialiserte legetjenester og undersøkelser uten at det er tilstrekkelig medisinsk grunnlag for det, sier Oldeide.
– Frykten for å være til skade for pasienten man har omsorg for, ideal om ufeilbarlighet og belastningen som offentlig negativ oppmerksomhet medfører, er faktorer som bidrar til legers redsel for å feile.


Fryktstyrt fagutøvelse
Oldeide påpeker at fastleger daglig ser symptomer som kan være uttrykk for alt fra beskjeden til mer alvorlig sykdom.
– Noen ganger kan disse symptomene utvikle seg raskere i negativ retning enn man kunne forutse. Dersom man i etterpåklokskap ser symptomene som et uttrykk for den alvorlige sykdommen som etter hvert viste seg, kan svært mange leger oppleve pliktbruddsaker.

– Det kan lede til en fryktstyrt og ikke kompetansestyrt fagutøvelse med overforbruk av helsetjenester som konsekvens, som MR, CT og hyppigere sykehusinnleggelser. Da frykter jeg at det blir for lite tid og ressurser til de virkelig syke som trenger disse tjenestene.


Opplever flere reaksjoner
– Allmennleger gir i noen fora uttrykk for opplevd økt grad av reaksjoner fra fylkeslegen i Rogaland de siste årene. Temaet har vært oppe under faglige aktiviteter for opprettholdelse av spesialiteten allmennmedisin, sier Oldeide, som ikke vil spekulere i hva det kan komme av at så mange saker ender med reaksjonen pliktbrudd i Rogaland.
Hun sier leger som har opplevd å få et slikt pliktbrudd, slett ikke ønsker mer oppmerksomhet rundt dette, så hun vil ikke gå inn i enkeltsaker.
– Jeg uroer meg over at det mangler et nettverk som ivaretar legen i slike situasjoner, sier Oldeide.


Mange klager på fastleger
Konstituert avdelingsdirektør Åshild Vistnes van der Veen hos Fylkesmannen i Rogaland sier Fylkesmannen ikke har fått noen tilbakemelding fra fastlegene om økt antall reaksjoner.
– Vi får ganske mange klager på fastleger, dette kan nok ha en sammenheng med at pasientene har blitt bevisst på sine rettigheter.
Hun har forståelse for at det er belastende for fastlegene, særlig når sakene drar ut i tid.
– Vi håper at et pliktbrudd skal bidra til refleksjon og forbedring, sier hun.

Powered by Labrador CMS