STORT POTENSIAL: – Big data har skapt en revolusjon innenfor andre verdikjeder, men innen farmasøytisk industri er det fortsatt et stort potensial, sier daglig leder Ketil Widerberg i Oslo Cancer Cluster. Foto: Oslo Cancer Cluster/Linda Cartridge

Norske næringsklynger får EU-midler til kreftforskning

EU gir 45 millioner til prosjekt for å utvikle persontilpasset kreftbehandling gjennom innovative IKT-løsninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

De to norske forsknings- og næringsklyngene Oslo Cancer Cluster og NCE Smart Energy Markets deltar sammen med seks andre europeiske klynger i et prosjekt som har fått tildelt 45 millioner kroner fra EU-programmet Horizon 2020.

Hensikten med prosjektet PERMIDES (Personalised Medicine Innovation trough Digital Enterprise Solutions) er å utvikle persontilpasset kreftbehandling, ved hjelp av stordataanalyse og andre IKT-nyvinninger. Ambisjonen for prosjektet er at IKT-bedrifter og bedrifter som utvikler kreftbehandling skal føres sammen og overføre kompetanse og teknologi seg imellom.  

Dette er klyngene

Oslo Cancer Cluster og NCE Smart Energy Markets er to av åtte europeiske nærings- og innovasjonsklynger som deltar i det EU-støttede prosjektet.Oslo Cancer Cluster samler mer enn 75 aktører innen bioteknologi, farmasøytisk industri, forskning og sykehus, med sikte på å fremskynde utviklingen av innovativ kreftbehandling.NCE Smart Energy Markets samler IKT-selskaper og akademiske miljøer med ekspertise innen stordataanalyse, som nå brukes i energisektoren.Klyngene har, som to av 14 nærings- og innovasjonsklynger, status som Norwegian Centres of Expertise.

Går til bedriftene
Prosjektet skal sette opp temaer og problemstillinger innen hele prosessen fra nye molekyler oppdages til en ny behandling er på markedet. Deretter skal firmaer innen IKT og biotek kobles sammen, med sikte på å finne løsninger som svarer på disse problemstillingene.

Størsteparten av EU-tildelingen går til bedrifter som samarbeider om fellesforetak, nyetableringer eller prosjekter som bruker digital teknologi for å utvikle kreftbehandling. Målet er at 120 bedrifter skal ha hatt nytte av teknologioverføring innen 2019.

– Stort uutnyttet potensial
Ifølge daglig leder Ketil Widerberg i Oslo Cancer Cluster er det et stort uutnyttet potensial for bruk av innovative IKT-løsninger i utviklingen av europeisk helseindustri. 

– Big data har skapt en revolusjon innenfor andre verdikjeder, men innen farmasøytisk industri er det fortsatt et stort potensial – delvis på grunn av reguleringer. EU ser nå at vi må benytte den infrastrukturen som ligger i de europeiske nasjonale helsevesenene. Her har vi datakontroll og datatilgang i en helt annen grad enn i USA. Vi må kunne benytte det for å bygge opp en industri, sier Widerberg til Dagens Medisin.

Datasimulerte eksperimenter
Han mener biotek-industrien har store gevinster å hente i et tettere samarbeid med innovative IKT-bedrifter, og peker blant annet på såkalte in silico-eksperimenter. Dette er forsøk der man bruker datamaskiner til å simulere virkningen av et virkestoff, heller enn faktisk å eksperimentere på cellekulturer eller dyr i laboratoriet.  

Widerberg mener dessuten at både innsamling og bearbeiding av data fra kliniske studier skjer langt mer manuelt enn den tilgjengelige teknologien skulle tilsi.

Horizon 2020 er et europeisk forsknings- og utviklingsprogram som løper fra 2014 til 2020. I løpet av denne perioden skal programmet etter planen tildele 80 milliarder euro i forskningsmidler.

Powered by Labrador CMS