IKKE FEILDIAGNOSTIKK: – Overdiagnostikk må ikke forveksles med feildiagnostikk. Det er ikke slik at kvinner behandles for kreft uten at det er histologisk verifiserte kreftceller tilstede i svulsten, understreker Hofvind. Foto: Colourbox

Studie antyder at 1–2 kvinner overdiagnostiseres for hver som reddes

Solveig Hofvind, leder av Mammografiprogrammet, viser i en ny studie at 1– 2 kvinner overdiagnostiseres for hver kvinne som reddes fra å dø av brystkreft. – Det er stor usikkerhet i estimatene, understreker hun.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forskerne har benyttet resultater fra publiserte studier.

– Vi ønsket å se på usikkerheten i estimatene knyttet til liv reddet fra brystkreftdød versus epidemiologisk overdiagnostikk, sier professor Solveig Hofvind.

Studien er publisert i Journal of Medical Screening.

Screeningprogram
Studien viser at dersom 10.000 kvinner screenes hvert annet år fra de er 50 til de er 69 år, og deretter følges til de er 79 år, blir gjennomsnittlig 57 reddet fra brystkreftdød. Det vil si at 170 døde av brystkreft istedenfor 227.

82 kvinner ble overdiagnostisert på grunn av programmet, det vil si at 726 fikk diagnostisert brystkreft istedenfor 644.

– Altså reddet programmet i gjennomsnitt ett liv fra brystkreftdød per 1–2 kvinner som ble overdiagnostisert, ifølge våre resultater, sier Hofvind.

Lavere enn europeiske
Antallet kvinner som ble reddet er noe lavere enn hva en stor samlestudie fra europeiske screeningprogram har vist.

– Det kan være fordi de norske studiene hadde kort oppfølgingstid. Da blir estimatet på overdiagnostikk høyere og estimatet på antall kvinner som reddes lavere, sier Hofvind.

Stor usikkerhet
Forskerne viser også hvordan ulike resultater på brystkreftdød og overdiagnostisering påvirker forholdet mellom fordeler og ulemper.

– Resultatene hadde stor usikkerhet, noe som naturligvis også gjenspeiles i våre resultater. Estimatene varierer fra å redde 2 liv fra brystkreftdød for hver overdiagnostiserte, til å overdiagnostisere 6 kvinner for hvert liv som blir reddet, påpeker hun.

Ikke feildiagnostikk
Epidemiologisk overdiagnostikk kan defineres som langsomtvoksende brystkreft som oppdages ved screening, men som ikke ville gitt symptomer eller blitt oppdaget dersom kvinnen ikke hadde screenet seg.

– Overdiagnostikk må ikke forveksles med feildiagnostikk. Det er ikke slik at kvinner får en kreftdiagnose eller behandles for kreft uten at det er histologisk verifiserte kreftceller tilstede i svulsten, understreker hun.

Problemet er at man i dag ikke har nok kunnskap til å kunne skille de svulstene som trenger behandling fra de svært langsomtvoksende som ikke trenger det.

Kvalitetsjusterte leveår
Hofvind mener studien også illustrerer problemet med å sette liv reddet fra brystkreftdød opp mot det å få diagnostisert brystkreft- både selve hendelsen og forekomsten er veldig forskjellig.

– Trolig vil kvalitetsjusterte leveår være et tilleggsmål for å sette fordeler opp mot ulemper i et screeningprogram. Dette vil vi jobbe med fremover, avslutter Hofvind.

Powered by Labrador CMS