ETTERLYSER ØKONOMI: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i SLV. Foto: Per Corneliussen

– Viktig at retningslinjene tar økonomiske hensyn

– Det er liten forskjell i virkning på de medisinene som kan gis som andrevalg. Vi vil se nøye på høringsutkastet og eventuelt komme med forslag til endring, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i SLV.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I det nye høringsutkastet til retningslinjer for diabetes er det foreslått at legene selv i større grad kan bestemme hva slags medisiner pasienter type 2-diabetes skal få.

De nye, dyrere legemidlene DPP-4-hemmere og SGLT2-hemmere likestilles med sulfonylurea og insulin som andrevalg dersom metformin ikke fører fram.

Krever sufonylurea først
Statens Legemiddelverk krever i noen tilfeller at sulfonylurea skal være forsøkt før DPP-4- hemmere kan brukes.

– Metformin står seg godt som førstevalg på grunn av dokumentasjon, lang erfaring og lav pris. Hvis man ikke kommer til målet med metformin ser det ut til å være liten virkningsmessig forskjell mellom de legemidlene som kan gis i tillegg. Det er imidlertid store forskjeller i pris, sier Madsen.

Sufonylurea koster ca 1,80 kr pr dag, mens de to nyere medikamentene koster ca 15 kr pr dag.

– Har ikke innfridd
Han påpeker at det er kommet en rekke nye blodsukkersenkende legemidler til behandling av type 2-diabetes de senere årene.

– Dessverre har de ikke innfridd når det gjelder å forebygge hjerte- og karsykdom, kun empagliflozin har vist positiv effekt, sier han.

Vurderer endring
Madsen mener det er viktig at retningslinjene også tar økonomiske hensyn, i tillegg til de faglige.

– Derfor vil vi nå se nøye på de nye retningslinjene og eventuelt komme med forslag til endring. Det er viktig at de faglige retningslinjene og refusjonsreglene fra Legemiddelverket henger sammen, sier Madsen.

Anbefaler på virkestoffnivå
Han synes det er interessant at retningslinjene til dels anbefaler legemidler helt ned på virkestoffnivå, og ikke bare på gruppenivå.

– Empagliflozin (SGLT2-hemmer) og sitagliptin (DPP-4-hemmer) plasseres som andrevalg etter metformin, mens de andre legemidlene i disse gruppene plasseres som tredjevalg. Det synes jeg er en riktig vei å gå, i jungelen av legemidler trenger legene mest mulig konkrete råd, sier Madsen.

Han påpeker at dette samtidig kan bety at retningslinjene må oppdateres hyppigere i takt med ny kunnskap.

– Retningslinjene understreker også betydningen av blodtrykksbehandling og kolesterolsenkende behandling, hvilket jeg er glad for, sier han.

Powered by Labrador CMS