– Kjempespennende resultater

OUS skal delta i en studie der norske blodkreftpasienter vil få tilgang til den samme behandlingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SÆRSTILLING: Johanna Olweus forventer gode resultater på leukemi- og lymfekreft også i fremtiden, men forteller at det er lengre frem til like gode resultater for andre kreftformer. Foto: UiO

– Dette er kjempespennende resultater som absolutt kan komme til å bli aktuelt for norske pasienter med leukemi, sier Johanna Olweus, leder for K.G. Jebsen-senter for immunterapi mot kreft, professor ved Universitetet i Oslo og leder av seksjon for kreftimmunologi ved institutt for kreftforskning, Oslo universitetssykehus.

Olweus viser til de foreløpige resultatene fra den amerikanske blodkreftstudien som Dagens Medisin omtalte onsdag. Flere av pasientene med akutt lymfatisk leukemi hadde fått anslått bare to til fem måneder igjen å leve da studien startet i 2013.

Etter behandlingen med immunterapi ble 27 av 29 pasienter kreftfrie. Forskerne fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle i USA kaller resultatene «enestående».

– Det er fantastisk flott at det ser så lovende ut for disse pasientene. Vi vet ikke om de er helbredet, men det ser ut til å være varige effekter, sier Johanna Olweus.

– Veldig positivt for pasientene
Professoren forteller at det i løpet av kort tid skal starte en multisenterstudie der Oslo universitetssykehus deltar, slik at også norske leukemipasienter vil få tilgang til denne type behandling. Det er også sannsynlig at norske pasienter generelt vil komme til å få nyte godt av behandlingen i løpet av relativt kort tid, tror Olweus.

Det har vært lagt frem lignende resultater tidligere, og Olweus forventer gode resultater på leukemi- og lymfekreft også i fremtiden.

– Jo flere som finner det samme, jo større grunn er det til å tro at dette kommer til å få gjennomslag. Det tyder på at det ikke var tilfeldige resultater, som jo er veldig positivt for pasientene.

Mer krevende for andre kreftformer
Immungenterapi-forskningen på leukemi og lymfekreft er i en særstilling. For andre kreftformer er det lengre frem til like god behandling.

– Prinsippet for behandlingen er at man tar ut immunceller fra pasienten og utstyrer dem med det jeg kaller «genetiske missiler», som finner frem til gitte mål på kreftcellene. Da er det essensielt å ha gode mål, noe man har for visse former leukemi og lymfekreft. Men for de fleste kreftformer har man ikke gode mål, og derfor trengs det mer forskning før man har lignende resultater for andre kreftformer, sier Olweus.

For den omtalte formen for immungenterapi målretter man immuncellene mot molekyler som sitter i B-celler. De «målsøkende missilene» utsletter da både normale og ondartete B-celler. Fordi man klarer seg uten B-celler, går det bra for pasientene.

Det samme er ikke tilfelle for foreksempel bukspyttkjertel, lever- eller lungeceller. Men det er håp om å finne spesifikke mål også for andre kreftformer, sier Olweus, som blant annet trekker frem prostatakreft. 

Lignende forskning
Olweus egen forskning tar utgangspunkt i lignende teknologi som disse forskerne har brukt.

– Mens disse forskerne bruker CAR-molekyler som rettes mot molekyler på celleoverflaten, bruker vi andre «genetiske missiler» som målrettes mot molekyler som finnes inne i cellene. Fordi det finnes langt flere molekyler inne i cellene enn på overflaten er det større sjanse for å finne gode mål, og kunne behandle flere kreftformer med tilsvarende behandling.

Powered by Labrador CMS