OFFENTLIGGJORDE RESULTATENE: Overlegene Kristian Bjøro (t.v.) og Olav Dalgard sitter i LIS' spesialistgruppe for hepatitt C, og offentliggjorde anbudsresultatene tirsdag. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Får 50 prosent rabatt på hepatitt C-medisin

Sykehusene får halv pris på behandling som i dag koster 470.000 kroner per kur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/HØYRES HUS: Ved nyttår ble finansieringen av de nye, kostbare legemidlene mot hepatitt C overført fra Folketrygden til helseforetakene, og det er for første gang gjennomført anbudskonkurranse for disse medikamentene. Tirsdag offentliggjorde Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) resultatene av konkurransen.

Den klart største rabatten kommer fra produsenten AbbVie: For behandlingen bestående av tablettene Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir) og Exviera (dasabuvir) har produsenten tilbudt en rabatt på 50 prosent. I dag ligger prislappen for en 12 ukers behandling på nærmere 470.000 kroner.

Slik har myndighetene reagert på nye hepatitt C-legemidler

Etter at nye, direktevirkende legemidler mot hepatitt C førte til en kraftig økning i offentlige refusjonsutgifter i 2014, innførte helsemyndighetene begrensninger på forskrivingen.Ifølge de nye reglene skulle legemidlene kun forskrives til pasienter som har utviklet signifikant leverfibrose (F2-F4).Legemiddelverket utførte i fjor en kostnadseffektivitetsvurdering av disse medikamentene. Behandlere måtte søke Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) om individuell refusjon, der det i hovedregelen kun var de mest kostnadseffektive behandlingene for de enkelte pasientgruppene som fikk refusjon.Ved nyttår ble finansieringsansvaret for disse legemidlene overført til sykehusene. LIS-anbefalingene holder fast ved at kun pasienter med signifikant leverfibrose (F2-F4) skal få behandling med de nye medikamentene.

13 pasienter i fjor
AbbVies behandling brukes på pasienter med virusets genotype 1, som ifølge Folkehelseinstituttet utgjør rundt 40 prosent av hepatitt C-pasientene i Norge.

For denne pasientgruppen har AbbVies behandlingsregime konkurrert mot kombinasjonspillen sofosbuvir/ledipasvir (Harvoni) fra produsenten Gilead. Sistnevnte har imidlertid hatt en langt større andel av dette markedet hittil: Statistikk fra Helsedirektoratet viser at mens kun 13 pasienter fikk refundert Exviera/Viekirax i 2015, fikk hele 531 pasienter refundert Harvoni.

På denne bakgrunnen ble Harvoni ett av de aller mest omsatte legemidlene på det norske markedet i fjor, med en omsetning på 287 millioner kroner, målt i apotekenes utsalgspris (AUP).

Flere rabatter
Med den nye rabatten anbefaler imidlertid LIS at Exviera/Viekirax foretrekkes fremfor Harvoni for pasienter med genotype 1 – med unntak av dem som har dekompensert skrumplever. Den foretrukne behandlingen har en prislapp på 271.000 kroner. Til sammenligning koster behandlingen av samme pasientgruppe 328.000 med Harvoni, etter at Gilead har tilbudt en rabatt på ti prosent.

Under offentliggjøringen av anbudsresultatene kom det dessuten frem at Bristol-Myers Squibb (BMS) har tilbudt en rabatt på 18 prosent for daklatasvir (Daklinza), Medivir har gitt rabatt på åtte prosent for simeprevir (Olysio), mens Gilead har tilbudt en rabatt på seks prosent for sofosbuvir (Sovaldi).

Gammel behandling til unge pasienter
For genotypene 2 og 3 skiller LIS-anbefalingene seg i liten grad fra anbefalingene som ble gjort i Legemiddelverkets kostnadseffektivitetsvurdering i fjor. Det innebærer blant annet at pasienter under 40 år med genotype 2 eller 3 fortsatt anbefales den tradisjonelle behandlingen med interferon og ribavirin.

Anbefalingene gjelder fra 1. mars og ett år frem i tid. De administrerende direktørene i de regionale helseforetakene har vedtatt å bruke anbefalingene som instruks i sine helseforetak, opplyser LIS.

LES OGSÅ: – Vi tvinges til å gi noe annet enn den beste behandlingen

Powered by Labrador CMS