Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

NEPPE PROBLEMATISK: – I dette tilfelle er det to nærmest identiske inhalatorer, så det vil neppe skape noen problemer for pasientene, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket. Arkivfoto: Rune Thorstein

NEPPE PROBLEMATISK: – I dette tilfelle er det to nærmest identiske inhalatorer, så det vil neppe skape noen problemer for pasientene, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket. Arkivfoto: Rune Thorstein

Setter astmainhalatorer på byttelisten

Det er første gang Legemiddelverket åpner for apotek-bytte av inhalasjonsmedisin. I 2014 vakte et bytte-forslag legeprotester.

Annons:

Legemiddelverket har besluttet å ta opp flutikason inhalasjonsaerosol og salmeterol/flutikason inhalasjonsaerosol på byttelisten fra 15. februar 2016.

Når et legemiddel står på byttelisten, kan apoteket tilby et annet likeverdig legemiddel på listen enn det som er angitt i resepten.

Legemidlene brukes i vedlikeholdsbehandling av astma.

– Vi har nå vedtatt å sette to inhalatorer til bruk ved astma på byttelisten. Dette er første gang vi setter inhalasjonsutstyr på byttelisten. I dette tilfelle er det to nærmest identiske inhalatorer, så det vil neppe skape noen problemer for pasientene, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagens Medisin.

Leger fryktet feilbruk
Da Legemiddelverket i juni 2014 foreslo å sette to andre inhalatorer på byttelisten, protesterte flere leger. De fryktet feilbruk og medisinske konsekvenser.

Les også: Lungeleger kritiske til bytteforslag

Det nye forslaget om bytte har vært på høring, og Legemiddelverket skriver i et informasjonsbrev til de som kom med høringsinnspill at det «etter en grundig vurdering ikke har kommet innspill som tilsier en endring av vår anbefaling, og legemidlene tas derfor opp på byttelisten».

Ansatte på apotek skal veilede pasienter ved medisin­bytte, og Madsen ber også legene informere pasienter om at apotek kan bytte til en annen inhalasjonsspray.

Medisinsk likeverdig
En forutsetning for bytte er at det kan dokumenteres at legemidlene er medisinsk likeverdig og egnet for bytte.

Legemiddelverket har konkludert med at Flutikason Cipla inhalasjonsspray 125 mikrog/dose og 250 mikrog/dose er medisinsk likeverdig med Flutide inhalasjonsspray.

Salmeterol/fluticasone Cipla inhalasjonsspray 25 og 125 mikrog/dose samt 25 og 250 mikrog/dose er ifølge Legemiddelverket likeverdig med Seretide inhalasjonsspray.

For at et legemiddel kan inngå i trinnprissystemet, som betyr gradvis og sterkt redusert utsalgspris, må det stå på byttelisten.

Det er presisert i saken 5. februar at bytteforslaget i 2014 gjaldt to andre inhalasjonsmedisiner enn de to som nå skal på byttelisten.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!