NEPPE PROBLEMATISK: – I dette tilfelle er det to nærmest identiske inhalatorer, så det vil neppe skape noen problemer for pasientene, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket. Arkivfoto: Rune Thorstein Foto:

Setter astmainhalatorer på byttelisten

Det er første gang Legemiddelverket åpner for apotek-bytte av inhalasjonsmedisin. I 2014 vakte et bytte-forslag legeprotester.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legemiddelverket har besluttet å ta opp flutikason inhalasjonsaerosol og salmeterol/flutikason inhalasjonsaerosol på byttelisten fra 15. februar 2016.
Når et legemiddel står på byttelisten, kan apoteket tilby et annet likeverdig legemiddel på listen enn det som er angitt i resepten.
Legemidlene brukes i vedlikeholdsbehandling av astma.
– Vi har nå vedtatt å sette to inhalatorer til bruk ved astma på byttelisten. Dette er første gang vi setter inhalasjonsutstyr på byttelisten. I dette tilfelle er det to nærmest identiske inhalatorer, så det vil neppe skape noen problemer for pasientene, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagens Medisin.
Leger fryktet feilbruk
Da Legemiddelverket i juni 2014 foreslo å sette to andre inhalatorer på byttelisten, protesterte flere leger. De fryktet feilbruk og medisinske konsekvenser.

Les også: Lungeleger kritiske til bytteforslag

Det nye forslaget om bytte har vært på høring, og Legemiddelverket skriver i et informasjonsbrev til de som kom med høringsinnspill at det «etter en grundig vurdering ikke har kommet innspill som tilsier en endring av vår anbefaling, og legemidlene tas derfor opp på byttelisten».
Ansatte på apotek skal veilede pasienter ved medisin­bytte, og Madsen ber også legene informere pasienter om at apotek kan bytte til en annen inhalasjonsspray.
Medisinsk likeverdig
En forutsetning for bytte er at det kan dokumenteres at legemidlene er medisinsk likeverdig og egnet for bytte.
Legemiddelverket har konkludert med at Flutikason Cipla inhalasjonsspray 125 mikrog/dose og 250 mikrog/dose er medisinsk likeverdig med Flutide inhalasjonsspray.

Salmeterol/fluticasone Cipla inhalasjonsspray 25 og 125 mikrog/dose samt 25 og 250 mikrog/dose er ifølge Legemiddelverket likeverdig med Seretide inhalasjonsspray.
For at et legemiddel kan inngå i trinnprissystemet, som betyr gradvis og sterkt redusert utsalgspris, må det stå på byttelisten.

Det er presisert i saken 5. februar at bytteforslaget i 2014 gjaldt to andre inhalasjonsmedisiner enn de to som nå skal på byttelisten.

Powered by Labrador CMS