"EN GLEDENS DAG": Ole-Erik Iversen, gynekologisprofessor, sier HPV-vaksinering av gutter også vil komme uvaksinerte jenter til gode. Arkivfoto Foto:

Folkehelseinstituttet anbefaler HPV-vaksine til gutter

Folkehelseinstituttet anbefaler Helse- og omsorgsdepartementet at gutter i 12-års alder bør få tilbud om HPV-vaksine i det norske barnevaksinasjonsprogrammet på lik linje med jenter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Dette er godt nytt, og på høy tid, sier gynekologiprofessor Ole-Erik Iversen til Dagens Medisin, om Folkehelseinsituttets anbefaling
Torsdag kunngjorde Folkehelseinsituttet (FHI) at gutter i 12-års alderen bør få tilbud om HPV-vaksine i det norske barnevaksinasjonsprogrammet på lik linje med jenter.

– Også jenter får nytte av vaksinering
– Jeg har arbeidet og argumentert medisinskfaglig for dette i flere år.
Denne sykdomsbyrden rammer guttene, og er økende. Med vaksinering vil man på sikt kunne knekke denne kurven.
– En positiv effekt er at også uvaksinerte jenter vil få nytte av dette, sier Iversen.
I fjor satte Folkehelseinstituttet (FHI) i gang med en egen vurdering av spørsmålet om gutter i Norge skal tilbys HPV-vaksine, etter at Kunnskapssenteret hadde gjort en.

FHI satte ned en arbeidsgruppe som har bestått av såkalte interne og relevante eksperter, som har utredet spørsmålet om vaksinen skal tilbys gratis til gutter gjennom det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Den faggruppen har konkludert om hvilket råd den skal gi FHI, og FHI råder nå altså nå Helse- og omsorgsdepartementet om å innføre vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet.

- Pris avgjør kostnadseffektivitet
Kunnskapssenterets vurdering konkluderte med at vaksine mot humant papillomavirus (HPV) til gutter beskytter mot kjønnsvorter, men at prisen på vaksinen avgjør om den er kostnadseffektiv.

HPV-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn skoleåret 2009/2010 for å forebygge livmorhalskreft.

Folkehelseinstituttet opplyser at de gir sin selvstendige anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet.
- Vurderingene bygger på rapporten som redegjør for kunnskapsgrunnlaget og helsegevinster ved å innføre vaksinen. Selv om det fortsatt er mangelfulle data på noen områder gir instituttet sin tilslutning til arbeidsgruppens anbefalinger ut fra følgende argumenter:

  • Det er en økende trend i antall krefttilfeller forårsaket av HPV hos menn. Dette tilsier at både gutter og jenter bør gis lik mulighet til individuell beskyttelse og at både gutter og jenter bør ha et likt ansvar i forhold til å beskytte andre.
  • Vaksinasjon av gutter i tillegg til vaksinasjon av jenter vil være den mest effektive måten å forebygge HPV-infeksjon hos gutter.
  • Vaksinasjon av gutter vil også gi beskyttelse til gruppen menn som har sex med menn.

Ole-Erik Iversen har vært ansvarlig for klinisk utprøving av alle tilgjengelige HPV-vaksiner i Norge.

Powered by Labrador CMS