– Jeg merket konsekvensene av samhandlingsreformen da moren min ble syk

Kirurgen Synne Bernhardt er ansatt som generalsekretær i Helsetjenesteaksjonen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den nyansatte generalsekretæren i Helsetjenesteaksjonen (HTA), Synne Bernhardt, forteller engasjementet hennes for aksjonen stammer fra da hun arbeidet ved Ullevål Sykehus.

Der så hun konsekvensene samhandlingsreformen fikk for eldre pasienter, med forflytninger mellom sykehus, sykehjem og andre kommunale tilbud som ikke holdt faglig eller personellmessig tilstrekkelig kvalitet. Generalsekretæren viser til at det er en uklar ansvarsfordeling mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten.

AKUTTFORKJEMPER: – Å bevare akuttfunksjon på lokalsykehusene er viktig gitt Norges geografi og fordi tilbudet til befolkningen prinsipielt skal være av lik kvalitet i hele landet, med likeverdig tilbud til alle, sier kirurg og nyansatt generalsekretær i Helsetjenesteaksjonen (HTA), Synne Bernhardt. Foto: PRIVAT

– Jeg merket dette ekstra nært da min egen mor ble alvorlig syk, i en alder av bare 70 år. Hun ble flyttet 26 ganger da hun var pasient og døde etter min oppfatning som følge av behandlingen hun fikk, sier hun til Dagens Medisin og viser til at behandlingen moren fikk ble til en tilsynssak.


Lang erfaring
Bernhardt har lang erfaring i helsevesenet. Allerede som 15-åring begynte hun å jobbe som pleieassistent ved Ullevål sykehus. Nå er hun generalsekretær for Helsetjenesteaksjonen, som etter prinsipprogrammet jobber for å bevare «et solidarisk og rettferdig helsevesen der alle har like rettigheter».
– Jeg har et brennende engasjement for eldreomsorgen. Der har jeg allerede satt inn et støt, mot politikere og kommunal forvaltning. Dette er et område jeg vil jobbe mye med, sier Bernhardt og understreker at hun alltid har hatt et stort engasjement for pasientene.


Vil jobbe for akuttfunksjon
Generalsekretæren som er utdannet lege og kirurg vil jobbe for å bevare akuttfunksjon på lokalsykehus.
– Å bevare akuttfunksjon på lokalsykehusene er viktig gitt Norges geografi og fordi tilbudet til befolkningen prinsipielt skal være av lik kvalitet i hele landet, med likeverdig tilbud til alle, sier hun og refererer til norsk helselovgivnings generelle målsetning.
Kirurgen mener at en må styrke akuttfunksjon på lokalsykehus og gjøre det mer attraktivt å jobbe i distrikt, i stedet for å bygge ned tilbudene. Den nye planen for norske sykehus er hun sterkt uenig i:
– Jeg mener at Nasjonal helse- og sykehusplan er kvalitetsmessig dårlig, fordi den ikke bygger på kunnskapsbaserte undersøkelser, men heller antakelser og synsing. Det er ingen konsekvensanalyser i planen, men bare skjønnsmessige vurderinger av hva man håper og tror kommer til å skje.
Se DMTV: – Mange steder er det ikke grunnlag for breddekirurgisk tilbud 24 timer i døgnet


Lang erfaring
– Synne har en bakgrunn, som er relevant for oss. Hun er lege og kirurg og har vært aktiv som pårørende i eldreomsorgen. Tilsammen synes vi at det er en god kombinasjon av kvalifikasjoner, sier Torgeir Bruun Wyller, styreleder i HTA og professor i geriatri.


Øker aktivitetsnivået
Ifølge Wyller vil aksjonen nå også kunne øke aktivitetsnivået litt.
– Å ansette en generalsekretær betyr en ny giv, fordi vi til nå i noen grad har vært prisgitt styremedlemmenes dugnadsarbeid. Dette betyr at vi kan øke aktivitetsnivået i noen grad og det er et viktig skritt på veien.
Foreløpig er stillingen et deltidsengasjement på 3,75 timer i uken. Wyller håper at ved et senere tidspunkt kan utvide engasjementet.

– Det er i første omgang snakk om et nok så lite deltidsengasjement, fordi vi har lite penger. Det kommer av at vi ikke har andre inntekter enn kontingenten. Men vi håper at vi gjennom å få henne med kan bli mer synlig og skape grunnlag for å øke hennes stillingsandel senere.

Powered by Labrador CMS