ØKT RISIKO: Down syndrom forekommer20 ganger hyppigere ved svangerskap der mor er over 40 år. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Ni av ti som venter barn med Down syndrom avbryter svangerskapet

Antallet svangerskap som er registrert med Down syndrom har økt, mens antallet levendefødte er det samme som for 15 år siden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser nye tall fra Medisinsk fødselsregister. Beregninger fra fødselsregisteret viser at omtrent 90 prosent av foreldrene velger å avbryte svangerskapet dersom fosteret har Down syndrom.

I fjor ble det født 74 barn med Down syndrom i Norge. Antall levendefødte har vært stabilt etter 2000, mens det har vært en økning i antallet svangerskap som er registrert med Down syndrom, ifølge Folkehelseinstituttet.
– Økende antall svangerskapsbrudd er bakgrunnen for at levendefødte barn med Down syndrom er stabilt til tross for økt antall svangerskap med syndromet, sier overlege Mette Christophersen Tollånes ved Folkehelseinstituttet.
Eldre alder hos mor
Omtrent halvparten av svangerskapene med Down syndrom forekommer hos kvinner under 35 år, først og fremst fordi de fleste kvinner som blir gravide og føder barn er i alderen 25-35 år.
I 1967-2014 ble det registrert totalt 5,5 tilfeller av Down syndrom per 10.000 svangerskap hos kvinner i alderen 20-24 år.
Hos kvinner som var 40 år og eldre, var antallet 129 per 10.000 svangerskap, det vil si en mer enn 20 ganger økt risiko.

Det at kvinner er stadig eldre før de får barn, kan forklare hele økningen i forekomsten av svangerskap med Down syndrom, sier Tollånes.

Powered by Labrador CMS