Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Gjennomføringstalen

Bent Høies tredje sykehustale handlet om flere temaer enn helse. Som form er en slik tale krevende – særlig når man lister opp egen suksess.

Annons:

FOR to år siden holdt Bent Høie sin første sykehustale. Da ble spesialisthelsetjenesten introdusert for hans politiske prosjekt: Å skape pasientens helsetjeneste. Ordet pasient ble da nevnt, i en eller annen form, hele 149 ganger.

I fjor var den store nyheten den nasjonale helse- og sykehusplanen, og Høies scenarioer for akuttkirurgien ved de mindre sykehusene.

ÅRETS tale sto i gjennomføringens tegn: 2016 skal bli «gjennomføringens år», ifølge Bent Høie. Helseministeren har i løpet av året som gikk, levert fem stortingsmeldinger (folkehelse, primærhelse, legemidler, sykehusplan og kvalitet og pasientsikkerhet), en opptrappingsplan (rus) og en handlingsplan (HelseOmsorg21).

I år kommer to stortingsmeldinger (prioritering og bioteknologi), samt en opptrappingsplan (rehabilitering).

TALEN helseministeren holdt tirsdag denne uken, handlet om flere temaer enn helse. I lengre passiarer var Bent Høie vel så mye Høyre-nestleder og regjeringsmedlem enn helse- og omsorgsminister. Høie var innom flyktningkrise, klimaendringer, omstilling, oljepris og ledighet, omstilling av helsetjenesten, politireform, kommunereform og strukturreform i universitets- og høyskolesektoren, før det hele ble avsluttet med en bolk om mangelen på kvinnelige toppledere i sykehus.

Således hørte forsamlingen en politiker som kanskje en gang vil jobbe med hele bredden av politiske spørsmål. Historien har dog vist at nestledervervet i Høyre er lite egnet til å bli partileder, og således statsminister.

DET var Jonas Gahr Støre (Ap) som innførte sykehustalen som helseminister. Formen er krevende, særlig hvis budskapet først og fremst er gjennomføring og status for allerede igangsatte prosjekter. Det kan fort bli litt mye «se hva vi har fått til – og hvor flinke vi har vært», særlig når man holder det gående i nesten 60 minutter.

Bent Høie er aller best når han frigjør seg fra manus og snakker fritt om pasientens helsetjeneste. Hans lojalitet til pasienten, pasientperspektivet, maktdeling og en reorganisering av tjenestene for pasientens beste, er nytenkende.

REKKEN av punkter som helseministeren mener å kunne utkvittere på, ble i talen både lang og omfangsrik, noe som fikk Torgeir Micaelsen, Aps helsepolitiske talsmann til å gripe til mobilen: «Her var det mye selvskryt av ting som enten ble igangsatt av forrige regjering eller som sykehusansatte bør få æren for», twitret Micaelsen.

Ingen kan anklage Bent Høie for å være en brautende politiker, men i sin tredje sykehustale balanserte han på grensen til å fremstå litt selvgod i opplistingen av gjennomføringen av egen helsepolitikk.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

FELLES VÅRKURS FOR OVERLEGENE OG YNGRE LEGER

– Et signal om at vi står sterkt samlet1

Innførte digital kurve i 2015

Får ikke ut antibiotikadata1

INNFØRER NY BEHANDLING FOR HJERNESLAG

– Jeg synes dette har gått skandaløst langsomt

NY BEHANDLING AV HJERNESLAG

– Overordnet styring er viktig1

Spesialisthelsetjeneste

Må sende vevsprøver i taxi2

SENDER HENVISNINGER I POSTEN

Ledelsen i Helse Sør-Øst: – Flaut6

SLV-JA TIL IMMUNTERAPI SOM FØRSTELINJEBEHANLDING

– Budsjettkonsekvenser på flere 100 millioner kroner1

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!