Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Gjennomføringstalen

Bent Høies tredje sykehustale handlet om flere temaer enn helse. Som form er en slik tale krevende – særlig når man lister opp egen suksess.

Annons:

FOR to år siden holdt Bent Høie sin første sykehustale. Da ble spesialisthelsetjenesten introdusert for hans politiske prosjekt: Å skape pasientens helsetjeneste. Ordet pasient ble da nevnt, i en eller annen form, hele 149 ganger.

I fjor var den store nyheten den nasjonale helse- og sykehusplanen, og Høies scenarioer for akuttkirurgien ved de mindre sykehusene.

ÅRETS tale sto i gjennomføringens tegn: 2016 skal bli «gjennomføringens år», ifølge Bent Høie. Helseministeren har i løpet av året som gikk, levert fem stortingsmeldinger (folkehelse, primærhelse, legemidler, sykehusplan og kvalitet og pasientsikkerhet), en opptrappingsplan (rus) og en handlingsplan (HelseOmsorg21).

I år kommer to stortingsmeldinger (prioritering og bioteknologi), samt en opptrappingsplan (rehabilitering).

TALEN helseministeren holdt tirsdag denne uken, handlet om flere temaer enn helse. I lengre passiarer var Bent Høie vel så mye Høyre-nestleder og regjeringsmedlem enn helse- og omsorgsminister. Høie var innom flyktningkrise, klimaendringer, omstilling, oljepris og ledighet, omstilling av helsetjenesten, politireform, kommunereform og strukturreform i universitets- og høyskolesektoren, før det hele ble avsluttet med en bolk om mangelen på kvinnelige toppledere i sykehus.

Således hørte forsamlingen en politiker som kanskje en gang vil jobbe med hele bredden av politiske spørsmål. Historien har dog vist at nestledervervet i Høyre er lite egnet til å bli partileder, og således statsminister.

DET var Jonas Gahr Støre (Ap) som innførte sykehustalen som helseminister. Formen er krevende, særlig hvis budskapet først og fremst er gjennomføring og status for allerede igangsatte prosjekter. Det kan fort bli litt mye «se hva vi har fått til – og hvor flinke vi har vært», særlig når man holder det gående i nesten 60 minutter.

Bent Høie er aller best når han frigjør seg fra manus og snakker fritt om pasientens helsetjeneste. Hans lojalitet til pasienten, pasientperspektivet, maktdeling og en reorganisering av tjenestene for pasientens beste, er nytenkende.

REKKEN av punkter som helseministeren mener å kunne utkvittere på, ble i talen både lang og omfangsrik, noe som fikk Torgeir Micaelsen, Aps helsepolitiske talsmann til å gripe til mobilen: «Her var det mye selvskryt av ting som enten ble igangsatt av forrige regjering eller som sykehusansatte bør få æren for», twitret Micaelsen.

Ingen kan anklage Bent Høie for å være en brautende politiker, men i sin tredje sykehustale balanserte han på grensen til å fremstå litt selvgod i opplistingen av gjennomføringen av egen helsepolitikk.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!