HJERNEKRAFT: Forskerforbundets kampanje for realisering av kunnskapsnasjonen Norge er kalt hjernekraft. Vesentlige stikkord er kvalitet i høyere utdanning og økt forskningsinnsats. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Krever økt forskningsinnsats

– Finansieringen av høyere utdanning står ikke i stil til samfunnets behov for kompetent arbeidskraft. Dette må forandres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

LANGTIDSPLAN: – Vi ber om forutsigbarhet og stabile rammevilkår. Det sikres best gjennom en langtidsplan for forskning og høyere utdanning, mener Petter Aaslestad, leder i Forskerbundet. Foto: Erik Norrud

Forskerforbundet viser til at Norge er dårligst i Norden når det gjelder investering i forskning. Forbundet oppfordrer nå til å signere på et opprop til regjeringen og til Stortinget.
Kravet er økt forskningsinnsats, på nivå med nabolandene våre samt å styrke utdanningsinstitusjonene for å opprettholde kvalitet og bidra til nødvendig kompetanse.
Hjernekraft
«Finansieringen av høyere utdanning står ikke i stil til samfunnets behov for kompetent arbeidskraft. Dette må forandres. For det er hjernekraft og innovasjon som skal sikre Norge inntektene og arbeidsplassene», lyder det i oppropet.
Hjernekraft er navnet på Forskerforbundets kampanje for realisering av kunnskapsnasjonen Norge. Kvalitet i høyere utdanning og økt forskningsinnsats løftes frem som nøkkelen for å sikre framtidig verdiskaping og velferd.
Vil ha opptrappingsplan
Forskerforbundet mener det er nødvendig med en forpliktende opptrappingsplan for forskning og høyere utdanning som løfter innsatsen opp på nivå med våre naboland.
Ifølge forbundet er Norge det eneste landet i Norden som ikke har nådd EUs mål om at minst 3 prosent av bruttonasjonalprodukt skal gå til forskning og utvikling
Forpliktende
– Vi ber om forutsigbarhet og stabile rammevilkår. Det sikres best gjennom en langtidsplan for forskning og høyere utdanning. En slik plan må inneholde en forpliktende opptrappingsplan mot 3 prosentmålet og fullfinansiering av studieplassene i høyere utdanning, uttaler Petter Aaslestad, leder av Forskerforbundet til hjernekraft.no
– Vårt mål er at politikerne skal gå fra å snakke om kunnskapssamfunnet til å gjøre det som faktisk realiserer det. Forskning og kompetanse må prioriteres høyere i budsjettene og næringslivet skal stimuleres til å øke egen innsats. Det koster litt, men betaler seg på sikt, sier Aaslestad.

Powered by Labrador CMS