LITE DOKUMENTASJON: – Vi velger å si ja til begge legemidlene, fordi vi mener de kan ha effekt for pasientene, selv om dokumentasjonen på effekt og kostnader er svak, sier Lars Vorland, leder i Beslutningsforum for nye metoder. Foto: Arkiv

To nye kreftmedisiner kan tas i bruk

– Med dagens priser vil det gå ut over andre prioriteringer i sykehusene, sier leder i Beslutningsforum, Lars Vorland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innføring av nye legemidler og metoder

De regionale helseforetakene beslutter i fellesskap hvilke metoder i helsevesenet, medisiner eller prosedyrer, som kan tas i bruk på nasjonalt nivå.Beslutningene fattes av Beslutningsforum for nye metoder. De baserer avgjørelsen på metodevurderinger gjort av Statens Legemiddelverk eller Kunnskapssenteret.

Beslutningsforum for nye metoder sier ja til å innføre to nye legemidler mot leukemi.
- Lite dokumentajson
Det er  ibrutinib (Imbruvica) og idelalisib (Zydelig), som brukes i behandlingen av voksne pasienter med kronisk lymfatisk leukemi (KLL), som Beslutningsforum sier ja til.

Begge legemidlene er så nye at det er lite data som dokumenterer effekten.

Det er vist effekt av begge legemidlene, men det er usikkert hvor stor denne effekten er sammenliknet med dagens behandling.

120 pasienter
Legemidlene antas å brukes på en liten gruppe, svært syke pasienter: i underkant av 120 pasienter i 2020.

– Legemidlene er svært kostbare, og med dagens priser vil det gå ut over andre prioriteringer i sykehusene, sier Lars Vorland, leder i Beslutningsforum, i en pressemelding.  

– Vi velger å si ja til begge legemidlene, fordi vi mener de kan ha effekt for pasientene, selv om dokumentasjonen på effekt og kostnader er svak. At pasientgruppen er så liten, gjør dette vanskelig. Vi forventer samtidig at framtidige prisforhandlinger vil gi lavere priser, og med lavere priser kan usikkerheten bli mindre, sier leder for Beslutningsforum for nye metoder,

"Menneskelige konsekvenser"
Beslutningen er resultat av en lang prosess og en grundig vurdering av de menneskelige konsekvenser som følger både av beslutning om innføring så vel som beslutning om ikke å innføre en behandlingsmetode, heter det i avgjørelsen.

Powered by Labrador CMS