Foto:

– Barn som pårørende må ivaretas bedre

Barn som er pårørende blir mye overlatt til seg selv, ifølge ny, stor studie. Det kreves flere tiltak både i kommune- og spesialisthelsetjeneste for å ivareta barna.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny multisenterstudie har sett på barn som pårørende.

Studien er et samarbeid mellom fem helseforetak, og har vært ledet av professor Torleif Ruud fra Akershus universitetssykehus, skriver helsedirektoratet.no.

Mer enn 240 barn er intervjuet. Studien ser på livssituasjonen og hvordan barna mestrer hverdagen med foreldre som har rusmiddelproblemer, psykiske lidelser eller alvorlig somatisk sykdom.

Studien er den mest omfattende som har vært gjort, også internasjonalt.

Lavere livskvalitet
Ett av hovedfunnene i rapporten er at behovene for informasjon og tilpasset hjelp er betydelige, men i stor grad udekkede.

Barn av psykisk syke foreldre rapporterer lavere livskvalitet enn normalbefolkningen. Foreldrene tror at barnas livskvalitet er bedre enn barna selv beskriver.

Mer omsorgsarbeid
Barn og ungdom som er pårørende tar vesentlig mer omsorgsoppgaver og husarbeid enn vanlig. De bruker mye tid på det, og opplever stress og belastning på grunn av det.

De blir mye overlatt til seg selv og/ eller får mye ansvar med den syke. De ønsker seg mer praktisk hjelp hjemme til sin foreldre, for å kunne leve sitt eget liv med skole, venner og fritidsaktiviteter, viser studien.

Udekkede behov
Studien viser også at både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten bare delvis følger opp loven om barn som pårørende. Lovendringen i 2010 har ikke i tilstrekkelig grad ført til de planlagte endringene, og flere tiltak er nødvendig.

I spesialisthelsetjenesten er det manglende kartlegging og dokumentasjon, og udekkede behov for informasjon. I kommunehelsetjenesten mangler hjelp til barn og familier, ifølge rapporten.

Anbefalinger
Til spesialistene anbefaler forskerne blant annet at barn og familie må være et fast tema i all utredning og behandling. De lovpålagte forpliktelsene i spesialisthelsetjenesten må gjennomføres.

Kommunehelsetjenesten må blant annet gi familier som lever med sykdom et helhetlig tilbud, altså sørge for en overordnet strategi for hele familien. Familiene må møtes hjemme og ikke bare på et kontor.

Barn og familier må følges opp over tid, og kommunen må utvikle modeller for tverrfaglig samarbeid. 

Les hele rapporten og anbefalingene her.

Powered by Labrador CMS