ALVORLIG: - Denne mangelsituasjonen er potesielt alvorlig, sier fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. Foto: Arkiv

Ber sykehusene rasjonere kontrastvæske

Salget av et jodholdig kontrastmiddel - Ioemeron -  er stanset, og Statens legemiddelverk ber sykehusene redusere bruken der de kan.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En potensielt svært alvorlig mangelsituasjon er under oppseiling, ifølge fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Produksjonen underkjent
Det italienske firmaet Bracco har cirka 50 prosent av markedet i Europa for jodholdige kontrastmidler. Nå har en inspeksjon i fabrikken ført til at produktene deres er underkjent. Derfor er salget av kontrastmiddelet stanset, forteller Madsen.

- Foreløpig har vi nok av denne røntgenkontrasten, men vi ser for oss at det kan bli en reell mangel. Firmaet tror ikke de kan levere nye varer før i starten av februar. Vi har erstatninger, men ettersom Bracco har så stor markedsandel, så er det vanskelig for andre selskaper å øke produksjonen for å dekke behovet.

Brukes i kritiske undersøkelser
Kontrastmiddelet brukes i undersøkelser av pasienter med akutt hjerteinfarkt og hjerneslag, blant annet.

- Ettersom det brukes i en rekke kritiske undersøkelser, vil det bli en meget alvorlig situasjon om vi ikke greier å dekke behovet. Vi vil oppfordre sykehusene om å redusere forbruket allerede nå, for å forsøke å unngå en drastisk mangelsituasjon over nyttår.

- Salget av midlet er stanset. Bracco var forøvrig for sent ute med å varsle om situasjonen, sier Madsen.
Les mer hos SLV

Powered by Labrador CMS