Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

ALVORLIG: - Denne mangelsituasjonen er potesielt alvorlig, sier fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

ALVORLIG: - Denne mangelsituasjonen er potesielt alvorlig, sier fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. Foto: Arkiv

Ber sykehusene rasjonere kontrastvæske

Salget av et jodholdig kontrastmiddel - Ioemeron -  er stanset, og Statens legemiddelverk ber sykehusene redusere bruken der de kan.

Annons:

En potensielt svært alvorlig mangelsituasjon er under oppseiling, ifølge fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Produksjonen underkjent
Det italienske firmaet Bracco har cirka 50 prosent av markedet i Europa for jodholdige kontrastmidler. Nå har en inspeksjon i fabrikken ført til at produktene deres er underkjent. Derfor er salget av kontrastmiddelet stanset, forteller Madsen.

- Foreløpig har vi nok av denne røntgenkontrasten, men vi ser for oss at det kan bli en reell mangel. Firmaet tror ikke de kan levere nye varer før i starten av februar. Vi har erstatninger, men ettersom Bracco har så stor markedsandel, så er det vanskelig for andre selskaper å øke produksjonen for å dekke behovet.

Brukes i kritiske undersøkelser
Kontrastmiddelet brukes i undersøkelser av pasienter med akutt hjerteinfarkt og hjerneslag, blant annet.

- Ettersom det brukes i en rekke kritiske undersøkelser, vil det bli en meget alvorlig situasjon om vi ikke greier å dekke behovet. Vi vil oppfordre sykehusene om å redusere forbruket allerede nå, for å forsøke å unngå en drastisk mangelsituasjon over nyttår.

- Salget av midlet er stanset. Bracco var forøvrig for sent ute med å varsle om situasjonen, sier Madsen.

Les mer hos SLV

 

Kommentarer

 • Bjørn Løndalen 02.12.2015 17.34.52

  Dette er ikke et så stort problem som det sies å være. Har akkurat snakket med begge selskaper (GE som har Omnipaque og Bracco som har Iomeron) her på RSNA 2015 i Chicago (verdens største radiologiske kongress).. GE kan levere nok Omnipaque til å dekke etterspørselen både i Europa og USA, og Bracco leverer som normalt fra senest februar. Så dette er nok litt mer panikk enn reelt problem.

 • Rune Andersen 01.12.2015 10.46.55

  Ganske utrolig at det ikke finnes et langt større lager av legemidler og røntgenkontrastvæsker i dette landet. Forbruket er stort og stabilt, holdbarheten lang. Ingen fare for at det mugner. Røntgenkontrastmidler er i dagens medisin livsviktige og bortfall av disse kan bety feildiagnoser og manglende muligheter for livsviktige inngrep. Kan det være at politikere og byråkrater ikke vet dette, eller handler de mot bedre vitende når budsjetter vedtas og medisindepoter legges ned? Hvem har ansvaret nå? Helseministeren ? Sykehusdirektøren? Avdelingssjefen ? Pasienten kan bli den skadelidende. Det er deg og meg det !

 • Tom Nordgård 30.11.2015 23.58.18

  Joda. Sånn er det. Norge var det første land som utviklet og produserte et moderne kontrastmiddel, Omnipaque, som var mye bedre for pasientene enn noe som tidligere ble produsert. Et fantastisk produkt som ikke står noe tilbake for Iomeron.

 • Steinar Madsen 27.11.2015 12.35.53

  Sykehusene kommer selvsagt til å bruke de røntgenkontrastmidler som er tilgjengelige, inkludert Omnipaque. Dessverre kan det oppstå en dominoeffekt - mangel på ett legemiddel fører til mangel på alternative legemidler. Det tar gjerne flere måneder å øke produksjonen for å dekke økt etterspørsel. Vi håper i det lengste å unngå mangel som vil ramme pasientene.

 • Terese 27.11.2015 12.11.59

  Unnskyld meg men vi produserer da kontrastvæske selv på Lindesnes? Nycomed Omnipaque er en jodholdig kontrastvæske. Kan ikke den brukes?

 • Dr. C. H. Ynisch 27.11.2015 09.43.19

  Enn om man lot et stort sentralt organ, en slags statlig innkjøper - et slags depot, kanskje - styre det norske legemiddelinnkjøpet, slik at man kunne styre tilførselen av legemiddeler til Norge og sikre at man ikke havnet opp i disse jevnlige legemiddelmangelene vi har hatt de siste år...kanskje det kunne være noe? De private aktører makter åpenbart ikke å unngå u-lands-tilstander!

 • Dr.Ray Agell 26.11.2015 18.09.49

  Ja, slik går det når man lar en aktør få for stor markedsandel istedet for å sørge for at markedet har nok konkurranse til at myndighetene kan ivareta pasientsikkerheten. Men det er positivt at verkets inkompetanse blir synlig- gjort på denne måten og at politikerne forhåpentligvis tar grep og sørger for at flere aktører kommer inn i markedet.

Nyheter fra startsiden

Fastlege blir ny statssekretær

Helseministeren om IKT-kritikk

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!