KAN UTLØSE: Høyesterett mente at det var et visst forskningsmessig belegg for at MMR-vaksinen i svært sjeldne tilfeller kunne utløse MS hos unge mennesker. Foto: Colourbox

Fikk MS etter MMR-vaksine – får erstatning

Høyesterett slår fast at Pasientskadenemnda skal utbetale erstatning til en mann som fikk MS kort tid etter å ha tatt MMR-vaksine.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mannen utviklet symptomer på MS bare noen dager etter at han fikk MMR-vaksine som tolvåring.

Høyesterett fant at lovens krav til årsakssammenheng var oppfylt, og at staten ved Pasientskadenemnda var erstatningspliktig for skaden, ifølge npe.no.

Forskningsmessig belegg
Høyesterett mente at det var et visst forskningsmessig belegg for at MMR-vaksinen i svært sjeldne tilfeller kunne utløse MS hos unge mennesker.

Dette bygger på blant annet at symptomene oppsto så raskt etter vaksineringen, guttens unge alder og at vaksinasjoner med andre typer virus har hatt autoimmune virkninger som har likhetstrekk med MS.

Staten har bevisbyrden
Staten kunne ikke godtgjøre at en annen årsak var mer sannsynlig.

Dommen fra Høyesterett viser til at det er en spesiell bevissituasjon ved vaksinasjonsskader.

Det kan være svært vanskelig for en pasient å fastslå at en skade virkelig er en vaksinasjonsskade. Derfor legges bevisbyrden på staten i disse tilfellene. Staten må godtgjøre at en eller flere andre årsaker er mer sannsynlig enn vaksinen. 

Vil vurdere konsekvenser
Den MS- syke mannen er tilkjent 800.000 kroner i saksomkostninger.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) presiserer overfor Dagens Medisin at erstatningens størrelse ikke er fastsatt enda og at de nå vil gå i gang med å beregne erstatningen.

NPE uttaler på sin nettside at de nå vil gå nøye gjennom dommen for å vurdere hvilke konsekvenser den får for andre vaksinesaker. Dette arbeidet vil kunne ta litt tid, ifølge NPE.

Powered by Labrador CMS