VAKSINERT: Cirka 150.000 jenter har tatt HPV-vaksine, ifølge tall fra Folkehelsesinstituttet. Arkivfoto Foto:

Finner ikke syndrom-bivirkninger av HPV-vaksinen

Det er ingenting som tyder på at HPV-vaksine gir økt risiko for å utvikle syndromene POTS og CRPS, konkluderer den europeiske legemiddelmyndigheten EMA etter en ny gjennomgang.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome) kjennetegnes ved økning i hjertefrekvens når pasienten reiser seg fra liggende til stående stilling, ustabilt blodtrykk, tretthet, svimmelhet og besvimelser.
CRPS (complex regional pain syndrome) er en tilstand som gir kroniske smerter i armer og ben.

Avkrefter mistanke
Myndighetenes gjennomgang av en mulig sammenheng mellom vaksinering mot HPV og POTS/CRPS ble igangsatt etter økt antall bivirkningsmeldinger etter HPV-vaksinasjon i Danmark og Japan.
Nå mener altså EMA at det ikke er grunn til å mistenke at vaksinen kan forårsake disse syndromene.
Les også: Avklarer om HPV-vaksinen har gitt bivirkninger


Grundig gjennomgang
EMAs komité for bivirkningsovervåking (PRAC) har ifølge Legemiddelverket gjort en grundig gjennomgang av alle tilgjengelige data. Også en gruppe ledende eksperter innen området har diskutert dataene og gitt råd. Det er ikke funnet grunnlag for å pålegge industrien å gjøre ytterligere studier, skriver Legemiddelverket.
Folkehelseinstituttets tall viser at over 150.000 jenter i Norge har tatt HPV-vaksine. Per i dag er det meldt om tre mulige tilfeller av POTS/CRPS etter vaksinering.

Powered by Labrador CMS