FLERE SHADES OF LILLA: GSK ville være alene om å kle sin inhalator (venstre) i lilla, og mente konkurrentens inhalator (høyre) måtte skifte farge. Foto: Arkiv

GSK får nok et nei til enerett på lilla

– Det skal mye til å få enerett på en innarbeidet farge, sier advokat Thomas Gaarder-Olsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GlaxoSmithKline (GSK) har markedsført sin lilla inhalator Seretide i Norge siden 1999.
I fjor gikk GSK til søksmål mot Sandoz AS/Novartis AS, som i 2014 fikk markedsføringstillatelse for sitt generika til Seretide, AirFlusal. Dette produktet har, i likhet med Seretide, lilla farge.
Saken gikk først for Oslo Byfogdembete i fjor. Her var konklusjonen at GSKs søksmål ikke førte frem.
Nå i november gikk saken for Oslo tingrett, og den lilla fargen var stridens kjerne.

– Skal mye til
Nå lyder dommen fra Oslo tingrett at GSK ikke får enerett til å bruke lilla på sine inhalatorer.

Advokat Thomas Gaarder-Olsen, som representerte Sandoz AS/Novartis AS i retten, er fornøyd:

– Vi har fått gjennomslag og er blitt hørt med de anførslene vi hadde. Vi har en legitim interesse av å bruke denne fargen på inhalatorene. Retten la vekt på at det er og har vært vanlig å benytte farger funksjonelt. Da skal det ekstra mye til å få enerett på en innarbeidet farge, sier Gaarder-Olsen til Dagens Medisin.
GSK skal vurdere anke
– Vi har ingen ytterligere kommentar til saken utover at vi konstaterer at saken ikke førte frem.  GSK sentralt vil vurdere om det blir aktuelt å anke,  sier Line Storesund Rondan, avdelingsleder i GSK i Norge.
GlaxoSmithKline AS er også dømt til å betale i overkant av 1,4 millioner kroner i saksomkostninger. 

Dommen er ikke rettskraftig per nå.

Dette er saken:

  • GSK mente konkurrenten har handlet i strid med Markedsføringslovens § 30, som handler om etterligning av annens produkt, samt § 25 i samme lov som omhandler god forretningsskikk.
  • Sandoz og Novartis har bestridt at GSK har en slik enerett på lilla. og argumenterte blant annet med at fargebruk på slike legemidler ikke er for å gjenkjenne produsenten, men for å gjenkjenne hvilke type legemiddel det er snakk om.
  • Sandoz fikk markedsføringstillatelse for sitt Generika til Seretide, AirFlusal, 1. april i år 2014.  Novartis er ansvarlig distributør.
Powered by Labrador CMS