RUTINEKONTROLLER: Helseministeren sender et forslag på høring der han vil utvide adgangen til sikkerhetskontroller i psykisk helsevern. Foto: Arkiv

Åpner for flere sikkerhetskontroller i psykisk helsevern

HOD åpner blant annet for å innføre kroppsvisitering av pasienter som rutine.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) foreslår å gi økt adgang til sikkerhetskontroller i psykisk helsevern.

Kroppsvisitering
I et forslag som sendes på høring fredag, åpner HOD blant annet for at institusjoner for døgnopphold skal kunne kroppsvisitere pasienten og vedkommendes eiendeler når pasienten kommer til institusjonen, som en rutinekontroll.

I dag kan slike kontroller kun gjennomføres når det foreligger konkret mistanke om innføring av noe som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Trygghet
Målet er å hindre innføring av legemidler, rusmidler, skadelige stoffer, rømningshjelpemidler og farige gjenstander.

- For å gi god behandling, må pasienter og ansatte føle seg trygge. Derfor foreslår vi at det skal bli enklere å kontrollere om pasientene har med seg farlige gjenstander eller rusmidler til stedet de skal få behandling, uttaler helseminister Bent Høie.

Det er ikke uvanlig at pasienter har med seg farlige gjenstander og rusmidler på institusjoner i psykisk helsevern – særlig på de akuttpsykiatriske avdelingene. Selvdrap, voldelige og truende episoder og brannstiftelsesforsøk er ikke uvanlig.

I høringsforslaget foreslår departementet å utvide tilgangen til å gjennomføre sikkerhetskontroller. Dette innebærer at det skal kunne innføres rutinekontroller og at mulighet for kontroll ved grunngitt mistanke blir utvidet.

Utvider adgang til kontroller
Alle pasienter som kommer til en institusjon i det psykiske helsevernet, uavhengig av om det dreier seg om døgn-, dag- eller poliklinisk behandling, skal kunne kontrolleres  når det foreligger grunn til mistanke om at pasienten har med seg noe som kan utgjøre sikkerhetsrisiko for dem selv, andre pasienter eller ansatte.

I dag er lovhjemmelen for slik kontroll avgrenset til institusjoner for døgnopphold.

Forslagene gjelder både for pasienter som er frivillig innlagt og pasienter som er innlagt til psykisk helsevern.  

Powered by Labrador CMS